ЕС забранява продажбата на нови коли на дизел и бензин от 2035 година

28.10.2022 / 15:04 4

снимка Булфото

ЕС забранява продажбата на нови коли на дизел и бензин от 2035 година. Целта е да се ускори преминаването към електрически превозни средства и да се бори с изменението на климата, предаде "Ройтерс".

Преговарящите от страните от ЕС и Европейския парламент, които трябва да одобрят новите закони на ЕС, както и Европейската комисия, която ги изготвя, се съгласиха, че производителите на автомобили трябва да постигнат 100% намаление на емисиите на въглероден диоксид до 2035 г. Това би направило невъзможна продажбата в блока на нови превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива, предаде econ.bg.

"Тази сделка е добра новина за шофьорите на автомобили... новите автомобили с нулеви емисии ще станат по-евтини, което ще ги направи по-достъпни за всички", каза водещият преговарящ на Европарламента Ян Хуитема.

Ръководителят на ЕС по политиката за климата Франс Тимерманс заяви, че споразумението изпраща силен сигнал към индустрията и потребителите. "Европа възприема преминаването към мобилност с нулеви емисии", подчерта той.

Сделката също така включва 55% намаление на емисиите на въглероден диоксид за нови автомобили, продадени след 2030 г. спрямо нивата от 2021 г. - много повече от съществуващата цел за 37.5% намаление до тогава.

Новите ванове трябва да изпълнят 100% намаление на въглеродните емисии до 2035 г. и 50% намаление до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г.

Тъй като регулаторите увеличават натиска върху производителите на автомобили да ограничат въглеродния си отпечатък, много от тях обявиха инвестиции в електрификация. Шефът на "Фолксваген" Томас Шефер каза тази седмица, че от 2033 г. марката ще произвежда само електрически автомобили в Европа.

И все пак законът на ЕС срещна известна съпротива, когато беше предложен през юли 2021 г. Европейската асоциация на автомобилната индустрия ACEA предупреди да не се забранява конкретна технология и призова двигателите с вътрешно горене и водородните превозни средства да играят роля в прехода към нисковъглеродни емисии.

Преговарящите се споразумяха в четвъртък, че ЕС ще изготви предложение за това как колите, работещи с "въглеродно неутрални горива", могат да се продават след 2035 г.

Малките производители на автомобили, произвеждащи по-малко от 10 хил. превозни средства годишно, могат да договорят по-слаби цели до 2036 г., когато ще се изправят пред изискването за нулеви емисии.

Законът е първият завършен от по-широк пакет от нови политики на ЕС, предназначени да постигнат целите на блока за намаляване на емисиите на парникови газове. Брюксел се стреми към сделки по още два закона от пакета навреме за преговорите за климата на ООН през ноември, в опит да покаже, че въпреки надвисналата рецесия и растящите цени на енергията, блокът продължава напред с целите си в областта на климата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
1
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
"Борим се с изменението на климата!" - една от няколкото фалшиви опорки на либерал фашистите и глобалистите. 😏 "Забранявам продажбата на нови коли на дизел и бензин, тъй като мисля за чистия въздух и климатичните промени." - рече педерунгелът, докато кръжеше във въздуха с частния си самолет. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
2
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 167389 | Одобрение: 32899
Чул те Господ!:devil:
3
1
кико (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3147 | Одобрение: 347
До тогава няма да има ЕС,така,че спокойно.
4
1
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 167389 | Одобрение: 32899
Да се разпадне шибаният еврогейски съюз, много преди това, данооо!!!!ГнявБолест

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама