ЕТО КАК ИЗГЛЕЖДА РИБАТА - "СОПОЛ"
Такива чудати същества никога не сте виждали преди, но са толкова уникални, че нямат аналог в природата, пише chudesa.net.
В морските дълбини, в горите, високо в планините – навсякъде природата е създала неподражаеми по красота или странност мекотели, насекоми, птици, животни.
За някои от най-интересните, непознатите и нестандартните ще ви разкажем сега, благодарение на сайта http://econ.bg.
Един нетипичен представител на морските дълбини е рибата – капка или известна още като рибата-сопол. Този необичаен жител на фауната е от вида Psychrolutes marcidus. Тази риба-сопол живее в океана, който мие бреговете на Австралия и на Тасмания.
Тази риба е необичайна, защото тялото й не се състои от месо, като на останалите риби, а от вещество, което прилича на желе. По-скоро самата риба напомня на мекотелите, отколкото на истинска риба.
Независимо от своя странен вид, рибата-сопол плува изключително бързо.
Друг интересен екземпляр е гъсеница, чието латинско наименование е Calcarifera ordinata. Ако стои някъде неподвижна, тази гъсеница е пъстра и много красива.
Но малко хора знаят, че това красиво същество, което живее в Австралия, е покрито с безброй бодли. А когато гъсеницата ужили някого, болката е по-силна от тази на няколко оси едновременно.
В тропиците по Земята, в Африка около Сахара, живее странен щъркел, който се нарича марабу. Неговото латинско наименование е Leptoptilos.
В първия момент този щъркел може да ви заприлича на лешояд, понеже неговият врат е без перушина както при лешоядите. А втората причина е, че и този щъркел марабу, освен с насекоми и дребни животни, се храни с мърша.
А сега да се прехвърлим в света на фауната. Пред нашия поглед изскача едно нещо, което много прилича на парче торта, покрито със сладко от вишни или с желе. Но това нещо съвсем не е вкусен десерт. Това е гъба.
Парче торта с много сладко. Нищо подобно! Това е самата гъба “Дяволски зъб”.
Гъбата се нарича “Дяволски зъб” или както е известна на латински Hydnellum peckii. Гъбата вирее в горите на Северна Америка и в някои региони на Европа.
Гъбата “Дяволски зъб” не е отровна по принцип, но нейният вкус е ужасно горчив, затова тя не се консумира. А гадният вкус е в пълен контраст с вкусно-апетитния външен вид на гъбата.