Един български баща: Хора, помогнете! Синът ми умира пред очите ми, скриха лекарството от аптеките!

12.03.2015 / 16:20 16

Хора, помогнете! Детето ми ще умре, ако не успеем да намерим ривотрил! Това изплака вчера пловдивчанинът Венцислав Стоянов. Синът му Мартин е с рядка форма на епилепсия. Диагнозата му е Синдром на Ленокс Гасто. Момчето е на 23 години, но е като 6-месечно бебе.

Състоянието му е изключително тежко. За него медикаментът е животоспасяващ. От месец обаче лекарството изчезна от аптеките. Информацията е, че фирмата вносител отказва да поднови поръчките за внос. Ривотрилът е единственото лекарство, което облекчава състоянието на Мартин.Драмата на семейството е по-страшна от филм на ужасите. Преди 13 години майката на Мартин Димитрина издъхва от скоротечен рак. Година по-късно момченцето получава изключително тежък припадък. До този момент въпреки страшната диагноза Мартин е успявал да ходи, да се самообслужва, да изговаря отделни думи. Казвал е на родителите си какво иска да му приготвят за храна. Любима му била попарката и успявал да произнесе думата. Хващал се за ръка и ходел. Запомнял рекламите по телевизията, съобщава "Марица". 

След припадъка момчето изпада в 5-дневна кома. Лекарите го отписват. Теглото му се стопява до 15 килограма. Бащата решава, че ще се бори за живота на сина си. Сърцето му се къса, като гледа в какво състояние е изпаднал. Вкарва го в болница в София. Там му пъхат сонда в гърлото, с която го хранят. Годината е 2003-а. Оттогава Мартин е на легло. Баща му, който е бивш военен, се пенсионира и му става личен асистент. Денонощно се грижи за сина си, пише блиц. 

И тъй като едно зло никога не идва само, тъщата на Венци Василка си чупи крака. Въпреки операциите, осма година жената не успява да се възстанови. От пет години е на легло. 61-годишният Венцислав се грижи едновременно за тъщата и сина си.

Ако имаше повече хора с такъв висок дух, животът щеше да е по-различен, казват социалните работници, които познават Венци. Той никога не се е оплакал от съдбата си. Доволен е, че вече години наред е личен асистент на сина си. Вкопчил е в каузата да се грижи за сина си и намира в това най-голямата си житейска опора. Като човек със здрав разум, след много разговори с най-добрите специалисти в България, се отказва да кандидатства за Българската Коледа. Лекарите ми казаха, че дори да бъде опериран Мартин при най-добрите медици, шансовете му за подобрение са минимални, с болка признава бащата. Затова той се е отказал в името на други деца, които имат реален шанс да им се помогне. 

Сега най-голямата му болка е да намери ривотрил. Без медикамента детето ми става като зверче - вика, не може да се контролира, описва състоянието на Мартин бащата. С невроложката, която се грижи за него, решили да намалят дневната доза, но това веднага му се отразило. Мартин станал по-неспокоен, не можел да заспи. А иначе дори понякога се усмихвал. 

Искам най-напред да помогна на собственото си дете, признава Венцислав Стоянов. И най-вече желанието ми е да се реши проблемът с липсващото лекарство за всички нуждаещи се българи, допълва пловдивчанинът.

За контакт звънете в редакцията на вестник "Марица" - тел. 032 603 401 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
силветърс (преди 6 години)
Рейтинг: 2678 | Одобрение: -252
дано се намерят свестни хора да помогнат,трябва да си помагаме,да бъдем по добри
4
6
varna (преди 6 години)
Рейтинг: 12364 | Одобрение: 3019
Много благодаря
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber
10
3
МАСтан (преди 6 години)
Рейтинг: 215 | Одобрение: 70
Тъкмо се чудех, няма ли аналог това лекарство? Жалко наистина за съдбата на този Човек. С главно Ч е, защото в неговата ситуация не малко хора биха постъпили егоистично и биха зарязали детето в някой социален дом. Истинска сила се иска да останеш Човек в такава ситуация. Поклон пред всички хора, които днес са в подобна ситуация. Успех с лечението и дано четем все по - рядко за такива трагедии.
6
9
Odesos (преди 6 години)
Рейтинг: 1535 | Одобрение: 100
Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите.
Магазини за котки във Варна”
6
5
varna (преди 6 години)
Рейтинг: 12364 | Одобрение: 3019
От месец обаче лекарството изчезна от аптеките.
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber
22
2
niama znachenie (преди 6 години)
Рейтинг: 712 | Одобрение: 347
"боже колко мъка има по този свят,боже...".......а онези отгоре си вихрят коня и не им пука за народа...
27
2
Blue hills (преди 6 години)
Рейтинг: 28990 | Одобрение: 12775
Няма по-голяма мъка от това.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама