Една от лековитите билки в България - чубрицата

20.02.2019 / 23:39 1

За планинската чубрица баба Ванга казва: “Има чубрица, няма главоболие”. 

Чубрицата се ползва като подправка, но и като биле.

Тя регулира кръвното налягане, оправя храносмилането.

Какво е чубрица ?

Чубрицата е ароматна билка, произхождаща от семейството на ментата. Тя е не само вкусна подправка, която обикновено се използва в кулинарния свят, но намира приложение и за медицински цели.

Богата на витамини и минерали, обикновено служи за лечение на такива заболявания като гастроинтестинално разстройство, главоболие и кашлица. За да я използвате за лечебни цели обикновено се добавя към кулинарни ястия или се приготвя на чай.

История на градинската чубрица в медицината:

През годините, градинска чубрица е често използвана в кулинарния свят и е част от много рецепти. Част от семейството на ментата, ароматът на чубрица е сравнима с мащерката и риган, пише bilkabg.com

Както пресни, така и сухи, листата и стъблата от чубрица често се използват за подправки, докато екстрактът от билката се оценява и за нежния си вкус.

Чубрицата също се използва предимно в народната медицина. Тази лечебна билка е била съставка в медицината - като тоник за отхрачващите, карминалинтите и стимуланти болежки.

Използва се за лечение на гадене, диария и чревни проблеми. Също е приложима за лечение на мускулни крампи и лошо храносмилане.

Лечение, приложение, действие

Има различни видове чубрица, като най-често срещаните са Градинска чубрица и Балканска чубрица. Всеки от тях се отличава с различни вкусове и уникални предимства.

Градинска чубрица (Satureia hortensis) е по-сладка и ароматът й прилича на Балканската – тя е с тъмен бронзово-зелен цвят. Поради сладкия си аромат се използва по-често в кухнята. Градинска чубрица е популярно допълнение към месото от патица, гъска, наденица и пуйка.

В народната медицина, благодарение на свойствата си за затопляне, нейните сокове обикновено се използват за лечение на проблеми на храносмилателната система. Историята разкрива, че градинската чубрица също често се използват за лечение на кашлица и като лекарство за жажда при диабетици.

Балканската чубрица (Satureia montana) е по-горчива от градинската чубрица и следователно не се използва често в кулинарния свят. Тя е тъмна, лъскава, зелена на цвят. Обикновено се използва за подправка на бели сосове, картофени салати и гъби.

Градинската и Балканската чубрица се предпочитат заради медицинското им приложение. Считат се за антибактериален агент, чубрицата се  използва за лечение на храносмилателни разстройства, газове, менструални нарушения, задръствания и кашлица.

Хранително съдържание в чубрицата

Savory е включена в някои кулинарни ястия и лекарства, поради богатата си хранителна стойност. Установено е, че е богат източник на следните витамини и минерали:

Чубрицата е чудесен начин да получите допълнително количество на витамини и минерали, докато се опитвате да запазите броя на калориите си, тъй като тази билка е без калории.

Кои са най-добрите ползи за здравето от чубрицата ?

Използва се в здравословен тонизиращ и медицински чай или дори може да се използва като здравословен акумулатор за следващото ви хранене. Чубрицата може да ви осигури някои от следните здравословни предимства:

1) Антисептични и антифунгални

Установено е, че листата от чубрица съдържат такива лечебни минерални масла като карвакола и тимола. Тимолът е антисептичен и противогъбичен агент, което го прави чудесен начин за борба и предотвратяване на разпространението на гъбични инфекции. Чубрицата, междувременно, е антибактериално средство, ефективно за борба с такива бактериални щамове като Bacillus cereus и E coli.

2) Витамини и минерали

Богата на витамини и минерали, чубрицата спомага за поддържането и функционирането на тялото. Тя съдържа калий, който е от съществено значение за облекчаване на кръвното налягане и поддържане на здравето на сърцето. Съдържанието на желязо  насърчава развитието на кръвни клетки, докато цинкът и витамин С спомагат за стимулиране на имунната система.

3) Пробиотик и богата на фибри

Чубрицата е източник на диетични фибри. Важно е да получите достатъчно фибри, за да поддържате храносмилателната система гладко. Фибрите също така са от съществено значение за подпомагане намаляването на лошия LDL холестерол, като същевременно помагат за повишаване на добрия HDL холестерол. Фибрите също са важен пробиотик, който спомага за развитието на добра чревна флора.

4) При стомашни проблеми

Когато се консумира като чай, чубрицата може да помогне за успокояване на храносмилането, главоболие и болки в гърлото. Благодарение на антисептичните свойства, пиенето на пикантен чай, може да спомогне за подобряване на функционирането на черния дроб и бъбреците.

5) Ревматизъм, подагра и главоболие

В концентрираната си форма на масло мощните медицински ефекти на чубриченото масло могат да помогнат за лечение на ревматизъм, подагра, главоболия и гадене.

Някои съображения и потенциални странични ефекти

Преди да вземете чубрица за някакви медицински цели, препоръчваме да говорите с вашия лекар. Чубрицата се счита, като цяло безопасна, но преди да вземете чубрица, помислете за следните съвети:

  • Понастоящем не съществуват силни научни доказателства, които да подкрепят претенциите на чубрицата и следователно не трябва да се използват като заместител на традиционната медицина.
  • Поради липсата на стриктни научни тестове, понастоящем не е известно дали чубрицата е безопасна за употребата от деца, бременни жени и кърмачки.
  • Чубрицата може  да забави процеса на кръвосъсирването и поради това не трябва да се използва две седмици преди и след възстановяване от операцията
  • Трябва да се избягва чубрицата, ако понастоящем приемате лекарства за разреждане на кръвта, тъй като вкусът пречи на кръвосъсирването.

 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама