Екатерина Захариева: Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция

25.01.2018 / 10:39 9

Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция, да се чуят всички гледни точки - не само на неправителствения сектор, но и на жертвите на насилие. Позицията е на министъра на външните работи Екатерина Захариева пред медиите в Народното събрание, съобщава БНТ.


Чуваме, изписаха се имена на жени, които са убити при домашно насилие, даде тя аргумент в полза на спорния за обществото ни документ. Според външния министър референдум по темата, както иска БСП, трябва да бъде "за" или "против" домашното насилие, защото за това става дума в конвенцията.

Екатерина Захариева подчерта, че оценява позицията на Светия синод, но, по думите ѝ, това е едно от становищата. Нека, призова тя, да чуем дебата, хубаво е, че всички се обявяват против домашното насилие. Министърът добави, че обществото трябва да разбере, че именно за това става въпрос в конвенцията, за да има информиран избор.

Първият ни дипломат увери, че, ако все пак, документът не бъде ратифицирана от парламента, няма да има никакви последствия за България. Просто ще покажем, за съжаление, че като че ли на думи искаме да сме част от демократичната общност, правим едно навън, а като се върнем тук, изместваме дебата и правим друго за лична употреба.

Няма пречка да се изменят законите, посочи още Захариева, но бих задала въпроса - защо като ще препишем текстовете на конвенцията в законите, да не я ратифицираме. Вицепремиерът даде за пример силно католически държави като Полша, които са ратифицирали документа.

Резултатът от вота на недоверие към кабинета тя определи като очакван. Не чух предложения по политиките, не чух и какво правителството не е направило, а по-скоро лични нападки, обвинения и парламентарни игри по отношение на воденето на заседанието, каза Захариева.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
2
стефан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3379 | Одобрение: 1414
Тая чупи тъпометъра. Изобщо не е наясно какво е подписала.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама