Екатерина Захариева: Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция

25.01.2018 / 10:39 9

Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция, да се чуят всички гледни точки - не само на неправителствения сектор, но и на жертвите на насилие. Позицията е на министъра на външните работи Екатерина Захариева пред медиите в Народното събрание, съобщава БНТ.


Чуваме, изписаха се имена на жени, които са убити при домашно насилие, даде тя аргумент в полза на спорния за обществото ни документ. Според външния министър референдум по темата, както иска БСП, трябва да бъде "за" или "против" домашното насилие, защото за това става дума в конвенцията.

Екатерина Захариева подчерта, че оценява позицията на Светия синод, но, по думите ѝ, това е едно от становищата. Нека, призова тя, да чуем дебата, хубаво е, че всички се обявяват против домашното насилие. Министърът добави, че обществото трябва да разбере, че именно за това става въпрос в конвенцията, за да има информиран избор.

Първият ни дипломат увери, че, ако все пак, документът не бъде ратифицирана от парламента, няма да има никакви последствия за България. Просто ще покажем, за съжаление, че като че ли на думи искаме да сме част от демократичната общност, правим едно навън, а като се върнем тук, изместваме дебата и правим друго за лична употреба.

Няма пречка да се изменят законите, посочи още Захариева, но бих задала въпроса - защо като ще препишем текстовете на конвенцията в законите, да не я ратифицираме. Вицепремиерът даде за пример силно католически държави като Полша, които са ратифицирали документа.

Резултатът от вота на недоверие към кабинета тя определи като очакван. Не чух предложения по политиките, не чух и какво правителството не е направило, а по-скоро лични нападки, обвинения и парламентарни игри по отношение на воденето на заседанието, каза Захариева.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
2
стефан (преди 2 години)
Рейтинг: 3382 | Одобрение: 1417
Тая чупи тъпометъра. Изобщо не е наясно какво е подписала.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама