Еколози със смразяващо предупреждение! Тонове токсична пепел и ракообразуващи замърсители връхлитат София

06.08.2015 / 09:25 6

Тонове силно токсична пепел, както и големи количества ракообразуващи замърсители може да връхлетят София, алармираха еколози.

Това ще се случи, ако изходящите отпадъци от новия завод за боклук „Садината" бъдат изгаряни в ТЕЦ София, каквото предложение има. Експерти от Столична община са преценили, че с отпадъците може да се прави алтернативно гориво за централата.

Това е практика в много европейски страни и би могло да се приложи и у нас, но не и при сегашните условия, казват природозащитниците.

Според тях пречистващите инсталации на нашите централи не с добри и вредните емисии, които изхвърлят са в пъти повече от нормите.

Ако се гори боклук в ТЕЦ София всеки ден ще се образуват 25 тона силно токсични пепели, които трябва да се обезвреждат в специални депа за опасни отпадъци, отдалечени на стотици километри. Освен това чрез изгаряне ще се унищожават 180 000 тона годишно ценни суровини (пластмаси, хартия, картон, текстил, дървесина, биоотпадъци), които биха могли да се рециклират, смятат още еколозите. Отделно 36 хиляди тона шлака годишно ще пълнят депата за отпадъци на София.

Според тях в условията на силно замърсения въздух в София ще се отделят нови количества опасни ракообразуващи замърсители. Такива са фините прахови частици, диоксините, тежките метали и коктейл от органични химикали, които вредят на имунната система и причиняват преждевременна смърт от ракови, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и белодробни заболявания.

Дори и сега София е един от най-мръсните градове в Европа. Мръсотията ни е основен проблем на цялата държава. У нас градът с най-много фини прахови частици е Пловдив, следван от София. Лекарите твърдят, че именно тези частици увеличават риска от хронични заболявания, увреждат сърдечно-съдовата система, водят до туберкулоза и злокачествени заболявания. Затова водим и класацията за най-много сърдечни болести, пише "Всеки ден".

В България в годината над 100 дни дишаме въздух, съдържащ прахови частици над допустимата норма. Според регулациите на ЕС подобни дни не бива да бъдат повече от 35.

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
kris (преди 8 години)
Рейтинг: 339886 | Одобрение: 54571
Ето защо Плевнелиев е изчезнал от София.....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
2
BranielT. (преди 8 години)
Рейтинг: 284 | Одобрение: 119
Ще цитирам моят любим икономист-Владо Каролев. Той беше казал, че екозащитниците("зелените";) са като дините- отвън зелени, отвътре червени. Това е поредното доказателство, че той е прав. Щом Столична община и експертите са направили проучване и са установили, че няма проблем с това, значи наистина няма. Опитваме се да сме европейска държава, но винаги се намират едни такива "еко-,арт-,био-защитници", които да прецакат всичко.
3
0
lazuli (преди 8 години)
Рейтинг: 563 | Одобрение: 218
Казва се само ПЕПЕЛ...и то ЕДНА!
6
1
zakluch (преди 8 години)
Рейтинг: 31170 | Одобрение: 5610
а нещо за тровенето на въздухът със самолети няма ли да кажат тези еколози?
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама