Ексклузивно! България иска 5000 американски войници да ни пазят от държавата, която ни освободи от Турско робство

09.07.2016 / 20:29 18

Илюстрация Булфото

Това стана ясно след срещата на върха на НАТО

НАТО разширява присъствието си на изток, а България може да приеме до 5000 американски военни. Президентът Росен Плевнелиев обясни, че според съюзниците присъствието на НАТО в Черноморския регион трябва да бъде подсилено.Посланието, което през последните два дни лидерите на НАТО отправят към Русия, е че Алиансът не е заплаха за Руската федерация. И никой не иска нова Студена война. Паралелно с политическото говорене обаче върви и военната линия. Едно е ясно -  България няма да участва със свои войници в т.нар. предно разполагане на сили на НАТО в Балтийските държави и Полша, съобщи Нова телевизия.

Освен участието на български военнослужещи в батальон в многонационалната дивизия в Румъния, страната ни може да приеме част от 5-те хиляди войници и техника на американска бронетанкова бригада.

Допълнителната бригада увеличава способността на САЩ да провеждат военни учения в Югоизточна Европа.

„Имаме споразумение, според което във всеки един момент в България могат да присъстват до 2500 американски войници. Със заповед на министъра те могат да станат 5 000, без да е необходима санкцията нито на МС, нито на НС. Така че всичко е наред”, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев.

Бригадата ще се сменя на ротационен принцип на девет месеца. Предвижда се части от нея да се разгърнат и в Румъния, и в Литва.

В Черноморския басейн България иска засилено присъствие на НАТО по въздух – с охрана на въздушното пространство, и по море – с учения.

Причината България да търси допълнителни гаранции за сигурността си е анексът на Крим от Русия.

„Когато вечерно време заключвате къщата си, не я заключвате, защото смятате, че съседите ви са крадци, а защото знаете, че крадци съществуват. И би било безотговорно да не го направите. Това правим и ние. Изграждаме отбраната си, не защото смятаме, че някой ще ни нападне, а защото знаем, че в близост до нас една държава беше атакувана”, поясни външният министър Даниел Митов.

Ако пътят на мигрантската вълна се премести и през Черно море, България ще иска НАТО да се включи адекватно в защитата на нашия регион, така като прави в Егейско и Средиземно море.


 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
USA (преди 7 години)
Рейтинг: 1334 | Одобрение: -551
Хахаха,НИКИ гея,убий простака с мълчание!Убит си,НИКИ..........хахахаха
2
3
USA (преди 7 години)
Рейтинг: 1334 | Одобрение: -551
Меката китка НИКИ гея смотан,пак се изказва неподготвен за новите реалности в живота!Стара партийна школа е малоумника промит!
1
3
gugutka (преди 7 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Не България, а онези продажни копелета от ГЕРБ, оставят незаличимо дълбоки следи в историята на България.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама