Ексклузивно! Глобиха 1 милион община Варна заради нарушения по европроекти! Санкциите може да станат в пъти повече! Кметството крие истината от хората

28.10.2015 / 17:08 17

Община Варна има наложени финансови корекции за близо 1 млн. лв. само по оперативна програма "Регионално развитие". Това става ясно от справка на сайта на програмата, като последните данни са към 9 октомври 2014 г. Всички финансови корекции ще бъдат качени след приключването на одита по ОПРР 2007-2013 г., уточниха от Министерството на регионалното развитие пред Mediapool.Това означава, че най-вероятно санкциите са в пъти повече, тъй като останалите оперативни програми не публикуват информация за наложените финансови корекции.

В същото време община Варна отказва да предостави информация на сдружение "Възход за Варна" за наложените глоби и неразплатените разходи на община Варна по 10 от европейските проекти, които тя изпълнява.

Делото

Неправителствената организация е поискала информацията по Закона за достъп до обществена информация, но е получила мълчалив отказ, съобщиха от "Възход за Варна" във вторник.

Това е причината председателят на сдружението Чавдар Трифонов, който беше кандидат за кмет на Варна от Реформаторския блок, но загуби още на първия тур от Портних, да внесе жалба в Административният съд в града.

Ден след изборите – на 26 октомври, Административният съд отменя мълчаливия отказ на кмета Иван Портних да се произнесе по искането на сдружението.

Според Чавдар Трифонов, Варна дължи милиони левове глоби заради нарушения, най-вече на Закона за обществените поръчки, при изпълнението на проекти по оперативните програми.

Тази информация не получи официално опровержение от Иван Портних, е посочено в съобщението.

Нарушенията

Най-голямата санкция, наложена на община Варна, е за ремонта на пътища към северните курорти. Този проект е отнесъл две глоби. Заради неравномерното третиране на участник община Варна е наказана с 574 627.98 лв., а след това и с още 214 784.51 лв. заради некачествено изпълнените ремонти, става ясно от публикуваната информация по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР).

Целият проект за ремонт на пътищата е бил за около 4 млн. лв., като изпълнител е била варненската фирма "Пътища и мостове". Процедурата по избора й обаче не е по времето на Портних, а е станала по времето на предишния кмет Кирил Йорданов, който също беше подкрепен от ГЕРБ.

Останалите санкции са наложени основно заради дискриминационни условия при провеждането на обществените поръчки.

Общо са наложени 9 финансови корекции за 927 106.60 лв. на община Варна по ОПРР за периода от 2007 г. до 9 октомври 2014 г., става ясно от публикуваните данни на страницата на оперативната програма.

Други по-големи санкции са свързани с укрепване на свлачище по новото трасе на ул."Девня" за 30 524.33 лв. Целият проект е бил на стойност от близо 700 хил. лв.

Санкция от 63 881.70 лв. е наложена и заради забавеното изпълнение на ремонта на социалния център "Д-р Анастасия Железкова". Финансовата корекция е 10% от стойността на проекта.

Най-малката наложена санкция е 36 лв., като тя е по поръчка за избор на фирма за публичност на проект.

Варна без управленска програма

Сдружение "Възход за Варна" води и дело срещу общината заради мълчаливия отказ на кмета Иван Портних да представи програмата за управление на Варна.

По Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът е длъжен да изготви програма за управление, която да бъде качена на сайта на общината.

Според Чавдар Трифонов това не е направено. Делото предстои да бъде гледано на 18 ноември от Административния съд в града.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
varna (преди 8 години)
Рейтинг: 12264 | Одобрение: 2919
http://www.neobux.com/?r=venera10
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber
6
4
plabov1080 (преди 8 години)
Рейтинг: 48779 | Одобрение: 3989
А ако вместо Портних за кмет бяхме избрали Трифонов или Папазов, можеше и още истини да лъснат
plabov
1
5
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
[table][tr][td]Административно дело No 2923/2015, XII състав [/td] [/tr] [/table]
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.
11
6
Варна (преди 8 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
На ую да му напомня че и почти всички проекти са свързани с кирил йорданов. портних просто се случи в точното време че да пререже лентата. който и да беше щеше да е същото ако не и по добре
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
14
4
Blue hills (преди 8 години)
Рейтинг: 28900 | Одобрение: 12685
Ха, ха! Защо ми се струва, че Уйо стана МНОГО, МНОГО ВЪРЛ защитник на кметчето ни, особено след изборите?! Ориентирано е момчето! :devil::devil: Сякаш е назначен в петела, за да го брани със зъби и нокти!!!
15
4
squeezer (преди 8 години)
Рейтинг: 8711 | Одобрение: 3201
ами те са стари санкциите,ама какво ни чака,асфалтираха булеварди без да подменят бордюрите,ще има нови санкции от ЕС,заради неизпълнението,ама народа прост гласува за крадци и измамници,как може да има такива наивни хора незнам
10
22
Уйо (преди 8 години)
Рейтинг: 43197 | Одобрение: 7927
Ей капут нещастен, почти всички санкции са свързани с времето на Кирил Йорданов. "Целият проект за ремонт на пътищата е бил за около 4 млн. лв., като изпълнител е била варненската фирма "Пътища и мостове". Процедурата по избора й обаче не е по времето на Портних, а е станала по времето на предишния кмет Кирил Йорданов ... Общо са наложени 9 финансови корекции за 927 106.60 лв. на община Варна по ОПРР за периода от 2007 г. до 9 октомври 2014 г., става ясно от публикуваните данни на страницата на оперативната програма."

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама