Ексклузивно! Лоша новина за българското производство! ГЕРБ спря закона за налагане на български храни на пазара

13.09.2017 / 15:30 8

Мнозинството в парламента отхвърли на първо четене предложените от левицата промени в Закона за храните, с които се въвеждаше изискване за присъствие на пазара на български храни.

"За" предложението гласуваха 102-ма депутати от "БСП за България", ДПС и "Воля", "против" бяха 19, а 90 се въздържаха, предаде БТА, цитиран от Investor.bg.

Предвиждаше се измененията да засягат търговски обекти или търговски вериги, които имат годишен оборот над 2 млн. лева. Левицата предлагаше да се въведе минимално изискване за присъствие от стокооборота на български продукти: пресни плодове и зеленчуци – 51%, българско мляко и млечни продукти – 70%, месо и месни продукти – 25%, пилешко месо и продукти – 50%, вино и спиртни напитки – 75%.

Според социалистите новата регулация би даде на българските производители равен шанс пред вносителите на хранителни продукти, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии. Измененията предвиждаха още нови изисквания при използването на понятието "българско" - само когато за продукта е използвана българска суровина.

В становище по законопроекта от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отбелязват, че държавите-членки не могат да приемат, нито да запазват национални мерки, които създават пречки пред свободното движение на стоки, включително да не водят до дискриминация по отношение на храни от други държави членки. От МЗХ посочват, че е разработен проект на нов закон за храните, който е в процес на нотификация от ЕК.

Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев (БСП) каза, че законопроектът не е идеален и подлежи на сериозни дебати, но призова да бъде приет на първо четене и след това обединен с бъдещия законопроект на правителството.

Социалистите призоваха за защита на българския производител. Искаме борба с монополите, каза Драгомир Стойнев и обясни, че този законопроект предлага достъп до качествена българска храна.

Делян Добрев (ГЕРБ) коментира, че всъщност в тази зала няма противник на българския производител. Според него, ако законопроектът бъде преработен между първо и второ четене, ще остане само първият и последният параграф.

По този законопроект имате отрицателни становища от всички възможни институции, включително и от браншовите организации, отбеляза той и добави, че според месопреработвателите толкова българско месо няма.

От Министерството и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени, обърна се Добрев към левицата.

Социалистът Жельо Бойчев го репликира, че Съюз "Произведено в България" подкрепя законопроекта. Няма държава от ЕС, която да не подкрепя собственото си производство, отбеляза той и даде пример с Румъния и Франция. Днес трябва да дадем много ясен сигнал за подкрепа на българските производители, които генерират и доход и заетост в България, посочи Бойчев.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Neznajna (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Добре след като политиците не могат да решат нашия въпрос защо да не си го решиме сами. Нека от утре да купуваме само продукти произведени в България от наши Български производители. Правото на личния ни избор какво да си вземем поне зависи единствено от нас и никой Закон неможе да ни го регулира. Според мен това е най- краткия път към целта. Така си помагаме сами. Спомнете си народната приказка за неволята. Отдавна трябваше да започнем да я викаме със широко гърло. До сега да сме се оправили!
3
1
ДЕЛЯН ПЕДАЛА (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
           ТОЗИ ДЕЛЯН ДОБРЕВ Е ТАКЪВ ДРИСЛЬО,ДЕТО НИКЪДЕ ГО НЯМА
2
1
? (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Излиза на пазара наша фирма със стока, която ми харесва! Почвам да я купувам и след време качеството и се променя доста и то към лошо. Патил съм си със сирене,кашкавал,колбаси и дори вино. Въпрос- защо трябва да даваме предимство на тарикати, които завладявайки малко пазар, започват да се бъзикат с нас!
9
1
НИКИ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 НЕКА ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ГЕРБ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДА ВИДЯТ КОЙ НИ УНИЩОЖАВА КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА СЪС СЛУГИНАЖА НА ВЪНШНИ ИНТЕРЕСИ.ТЕЗИ КОИТО КРАДАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО И СЪСИПВАТ  СЕЛСКО СТОПАНСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ БАВНО , ПОСЛЕДОВАТЕЛНО  И ТРАЙНО. ТАЗИ ДЕТО ПОДПИСА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕВРО СЪЮЗА СЛОЖИ НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА БЪЛГАРИЯ, А ТЕЗИ  ГО ДОВЪРШВАТ С ПОЛИТИКАТА КОЯТО ВОДЯТ. ЩО ЗА ИЗРОДИ МОГАТ ДА УНИЩОЖАВАТ СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА И НАРОД НАДУПЕНИ НА ЧУЖДИ ФАКТОРИ И ИНТЕРЕСИ.  НЕ ИМ ЛИ СТИГАТ ЗАПЛАТИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВАТ КАТО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ/НАЙ ДОБРЕ ПЛАТЕНИТЕ В СТРАНАТА/  ТА НИ ПРОДАВАТ  ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ИЛИ ПАЧКИ. 
12
3
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 125096 | Одобрение: 47061
Какво е общото между сутиена и българския политик ........? И двете неща могат да скриват това , което е по-добре да не се вижда , но пък и могат да създадат впечатление за присъствие на нещо , което в действителност го няма.......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
17
1
БАЙ ХОЙ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ПРЕДИ 30 ГОДИНИ АКО НЯКОЙ БЕШЕ КАЗАЛ НА ДЯДО МИ , ЧЕ ЩЕ ВНАСЯМЕ ЯБЪЛКИ,ЗЕЛЕ, КАРТОФИ ,МОРКОВИ , ДОМАТИ  - ЩЕШЕ ДА ГО ЗАПЛЮЕ И ДА ГО ЗАКОПА С МОТИКАТА !!!! 
17
1
БАЙ ХОЙ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАМ АЗ , СУЛЬО ИЛИ ПУЛЬО ! КАК МОЖЕ  ЗАДНИК НА КОЙТО ПЛАЩАМЕ 5 000 ЛВ И ИМА 10-15 СЪВЕТНИКА ДА СЕ КРИЕ ЗАД ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ - НЯМАМ МНЕНИЕ ИЛИ НЕ СЪМ ЗАПОЗНАТ !!!!!!!! АКО ИМ ПЛАЩАМЕ ДА СЕ ПРАВЯТ НА МИШКИ ПО - ДОБРЕ И ДА СЕ ДЪРЖАТ КАТО ТАКИВА И ДА СЕ СКРИЯТ ПО ДУПКИТЕ СИ !!!!!
18
4
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 125096 | Одобрение: 47061
Еми , да........! Според политиката на ЕС , поддържана от ГЕРБ , България снабдява Европа с работна сила , а самата България се превръща в пазар , където европейците да си продават излишъците и да трупат печалби ! В този контест , беше унищожена и българската промишленост......Пример : 1986 година , България беше на 4то място по производство на месо в света.......Няма Англия , няма Белгия , Франция или Холандия.......Непосредствено след САЩ , Канада и Аржентина.......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама