Ексклузивно в Petel.bg! Всички подробности за пътя на антракса до Варна!

18.07.2015 / 14:49 4

Юлия Георгиева

53-годишен мъж почина от антракс, след като се зарази от болната си крава. Причината за смъртта на пастира от село Млада гвардия, Варненско, вече бе потвърдена, съобщи по-рано днес д-р Дочка Михайлова, шеф на Регионалната здравна инспекция във Варна. Оказва се, че пътят на заразеното месо стига до транжорна във варненския квартал „Аспарухово”. Това пише в доклада на РЗИ – Варна, изпратен до зам.-министъра на здравеопазването д-р Шарков.

Според проведеното разследване до момента не са получени или установени данни за наличие на други заболели животни в останалите стопанства от селото, а информацията за стадото от овце на починалия пациент е противоречива. Преди месец са починали няколко овце от стадото на вече покойния 53-годишен пастир, но според съпругата му, която също обгрижва стадото няма починали животни. Стадото се състои от 105 овце и 27 крави. Отглеждането на животните се извършва във стопанския двор на пострадалия, като пашата на животните е с останалите стада на селото.

Болната крава започва да проявява симптоми - от устата й тече кръв и пяна. Тя е заклана на 7 юли от пастира и още трима души, които участват и в разфасоването й. По време на процеса собственикът на животното си порязал ръката, но не  потърсил медицинска помощ.

Закланата крава била разфасована на четири части. Около осми или девети юли трупното месо е продадено на лице от с. Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица, едното от които е от с. Бозвелийско, а другите две от Девня. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище край с. Бозвелийско.

Транжираното месо по данни на трима от участниците с личен транспорт е откарано до транжорна във варненския кв. „Аспарухово”. По техни данни месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско месо. Приготвените наденици са разпределени между участниците. Собственикът на транжорната в кв. ”Аспарухово” обаче категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.

От направеното епидемиологично проучване е установено, че трима души от Провадия са консумирали черния дроб и бъбреците на болната крава. Други 15 души от Девня, с. Страшимирово и Варна са яли от приготвените наденици.

До заразата съприкосновение са имали съпругата и синът на пастира, тъй като те са му помагали в отглеждането на стадата, както и други трима негови роднини, които са контактували с него. Отделно са и тримата мъже, които помогнали на пастира да заколи и разфасова животното.

Към 12 часа днес е сформиран екип от служители на РЗИ-Варна, който да вземе материал на място за микробиологично изследване от всички засегнати лица. В момента екип от ОДБХ – Варна и Гражданска защита провеждат дезинфекционни мероприятия на нерегламентираните сметища около с. Млада Гвардия и с. Бозвелийско. Днес е взета от екипа на ОДБХ-Варна почва от обора, където се отглеждат животните и от околностите на с. Млада Гвардия за микробиологично изследване. Проверява се и транжорната в кв. „Аспарухово”.

Предприети са профилактични мерки на засегнатите от болното животно лица, включващи антибиотична профилактика, указание на джипитата за медицинско наблюдение. Оказва се обаче, че изложените на риск хора проявяват силна съпротива спрямо профилактиката с антибиотици. В момента екипът, който взема материали, ще проследи и антибиотичната профилактика.

Дадени са указания за дезинфекция на всички транспортни средства и хладилни съоръжения, при които е съхранявано месото.

Работата по случая продължава.

Пълният доклад на РЗИ - Варна може да видите ТУК


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
sweethoney (преди 8 години)
Рейтинг: 1045 | Одобрение: 275
Собственика на кравата и на транжорната на съд! Не може да виждаш, че животното е болно и да не го изследваш, а да го пробуташ на населението. Напълно умишлено престъпление - прикриване на инфекция и застрашаване живота на населението!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама