Експеримент в bTV: Може ли химикал за маркиране на пари да бъде пренесен при ръкостискане? (видео)

27.04.2018 / 08:50 4

Експеримент в студиото на „Тази сутрин” нагледно показа, че е възможно химическо вещество за маркиране на пари да бъде пренесено от един носител на друг чрез ръкостискане.

В предаването гостуваха Алексей Василев – преподавател по органична химия в Софийския университет и проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР при Иван Костов.

Василев донесе прахообразен химикал, която се използва за белязване на банкноти и ценни книжа.

„Това е органичен луминофор – вещество, което излъчва светлина при определени условия. Реално е прах, подобен се използва и в криминалистичните прахове за белязване на документи”, поясни Василев.


По думите му при криминалистите подобни луминофори се смесват с цинкови сапуни, които не позволяват разпрашаването на химикала и така се ограничава неговото разпространение до само физически контакт.

Веществото може да бъде открито само при ултравиолетова светлина.


Марковски: Светещото вещество от парите е пренесено върху Десислава Иванчева
В студиото на „Тази сутрин” водещият Антон Хекимян намаза ръката си с този луминофор, след което се здрависа с Николай Радулов и Алексей Василев. При проверка с ултравиолетова лампа стана ясно, че е напълно възможно такова вещество да бъде пренесено при такава ситуация.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Ефир 2 (преди 2 години)
Рейтинг: 1338 | Одобрение: 508
Доста смотано се оказва това белязване. Изобщо не ми се струва надежно. Дори и да пипнеш маркираното, лесно би се изтрило. Т@Ш@K работа!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама