Експерт: Четвъртата вълна дойде

22.07.2021 / 09:29 0

Кадър Нова Тв

Епидемиолог обяви, че четвъртата вълна вече е в България. 

Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и, ако не са защитени, са риск за пациентите си. 

Това заяви епидемиологът Петър Марков за предложението на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас. Не съм привърженик на задължителната ваксинация, подчерта специалистът. 

„По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решават. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат наопаки. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните”, добавя специалистът. 

„Всичко, което правим в живота си, носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо”, каза още Марков.

Според него началото на новата вълна вече е факт, но в начален етап. 

„Имаме устойчиво нарастване на случаите. Значителното нарастване ще дойде преди есента”, смята епидемиологът.

„Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата", добавя той. Ако искаме да ограничаваме инфекцията само по границата, това няма да има ефект. Делта вариантът вече е у нас, затова трябва да има и други мерки", твърди Марков. 

Децата са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна”, обясни експертът. Децата също боледуват, те не са защитени 100%, допълни той. 

Всички ваксини са високо ефективни и срещу Делта варианта, но сега една доза не дава висока степен на защита. Хора с една доза сега не са добре защитени, подчерта Марков. 

Ако се ваксинирам днес, ще бъда защитен след 6 седмици, уточни той. И допълни, че засега се обсъжда трета доза не за всеки, а за хора с тежки заболявания, пише offnews.bg

 



Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 



Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама