Експерт: Хлябът ни се прави от българско, а не от украинско зърно

29.06.2024 / 12:56 1

Кадър бТВ

Експерт разкри важна новина за хляба.

От началото на юли трябва да влезе в сила поправката в закона, с която се въвежда таван от 15% на надценката за три вида от най-масовия хляб у нас – бял, типов и „Добруджа“.

Производителите няма да имат ограничение за вдигането на цените на останалите видове хляб.

„Ние като производители на пшеница трудно можем да коментираме цената на хляба и тавана на надценката. Това вероятно няма да рефлектира върху нас, защото стоката ни е българска и ние продаваме на цени, формиращи се на международния пазар“, обясни пред БТВ Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Според него е важно този тип мерки да повлияят на цената и крайният потребител да получи хляб на нормални цени. Той се надява надценката да не повлияе върху производителите на хляб, които са част от тази верига, пише novini.bg.

"Цената на пшеницата в момента е в низходящ тренд. Ако погледнем последните две години, цената ѝ е паднала с около 250-300 лв. на тон. Към момента цената на международните пазари и тук в България варира от 330 до 370 лв. на тон“, каза още Илия Проданов.

Той е категоричен, че пшеницата, която се използва за производството на хляб, е българска. Но подчерта, че за зърнопроизводителите вносът на пшеница от Украйна е проблем, защото е завзела пазарите на българско зърно в Европа и извън нея.

Илиян Проданов коментира конкурентоспособността на българските производители, като подчерта, че честите смени във властта и в частност на земеделските министерства са проблем, защо липсва адекватна политика. Според него ресорното министерство се е превърнало в разплащателна агенция. Той настоя да има по-адекватно отношение към земеделието в България.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
kjk (преди 4 дни)
Рейтинг: 55374 | Одобрение: 7104
Верваме ти!!!Намусен;):wassat:Затова като си смеля брашно от рентата, хляба става съвсем друг и не плесенясва толкова бързо,а от магазина и кучето не ще да го яде!!!;):wassat::dizzy:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама