Експерт: На наши плажовете установихме, че на 3 кв.м има 760 фаса

20.08.2020 / 11:28 2

Снимка: Петел

Фасовете и пластмасовите капачки са основния замърсител на плажовете в България. Това заяви за Радио "Фокус“ – Варна доц. Виолин Райков, от Секция "Биология и екология на морето“ в Института по океанология към БАН във Варна.

Той коментира, че наскоро специалисти са правили изследване на плаж в близост до Варна и са останали шокирани, когато в периметър от 3 кв./м са били извадени 760 фаса. 

"Хората вместо да ползват кошчетата, си заравят цигарите в пясъка и си мислят, че са приключили с въпроса, а те просто са скрили отпадъка, който е изключително вреден за околната среда. Там където има концесионери се почиства непрекъснато, но фасовете се натрупват и е почти невъзможно да бъдат почистени докрай“, посочи доц. Райков.

По думите му този вид отпадъци се разграждат изключително трудно в природата, а натрупването им води до сериозни последици. 

По тази причина от Института по Океанология са започнали работа и по нов проект, чиято цел е да се повиши информираността на обществеността по отношение на отпадъците, които изхвърлят в морето и по плажовете, а така също и да се разработят законови механизми за предотвратяване замърсяването на Черно море с отпадъци, най-вече пластмасови такива.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
MrBean (преди 11 месеца)
Рейтинг: 63878 | Одобрение: 8183
По закон пушенето а плажа се сакционира.Но е невъзможно пушачите да бъдат превъзпитавани/това е работа на майките им/.Та да попитам какво върши тогава арендатора като не чисти пясъка? Иначе Ангелкова ги обезщети,та нали са На Маджо хорица/да Барек така е/.А в случая мисля че става въпрос за Кабакум където е наемател/арендатор Веско..........
0
0
Радослав (преди 11 месеца)
Рейтинг: 5791 | Одобрение: 1581
Информираността ще се повиши като има ефективни глоби. Нищо друго няма да оправи замърсяванията.
Губим България ,хораааа....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама