Експерт: Не дръжте хляба в хладилника

25.07.2024 / 09:22 3

Пиксабей

Хлябът е като най-добрият приятел на всяко домакинство – винаги е там, когато имаш нужда от него. Но знаем ли как да се грижим за този верен приятел през летните жеги?

Много хора решават да го хвърлят в хладилника, сякаш е на лятна ваканция, а други го затварят в контейнери, сякаш е на диета. Но експертът по отпадъците Софи Труман има по-добра идея – хлябът трябва да се чувства като у дома си в платнена торба, пише Актуално.

Ако го оставите във влажна или прегрята среда, хлябът може да се превърне в научен експеримент с плесен, което не е добре за хора с респираторни проблеми и алергии.

Запомнете, ако хлябът е прясно изпечен, не го затваряйте в херметична торба, защото ще се задуши. Трябва да го оставите да диша, за да бъде най-вкусен. Най-добре е да го държите в кошница за хляб или платнена торбичка, където може да се охлади до стайна температура – съветва експертът.

Друго идеално място е кутия за хляб или хладен и сух шкаф или чекмедже, където е защитен от топлина и влага – основните врагове на хляба.

Да не се съхранява в хладилник

Експертът посочва, че хладилникът всъщност ускорява процеса на образуване на мухъл, поради процеса на ретроградация, който кара молекулите на нишестето да кристализират при по-ниски температури.

По-добър вариант от охлаждането е замразяването, което може да запази хляба свеж за няколко дни. Преди консумация го оставете да се размрази, а за хрупкава текстура го сложете във фурната за няколко минути.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
село варна (преди 1 месец)
Рейтинг: 23093 | Одобрение: 313
Сегашният хляб както го опаковат ако стои 2 дни в къщи мухлясва, а в хладилника му няма нищо.
3
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 373051 | Одобрение: 62941
Американски специалисти говорят друго......Купуваш повече хлябове и излишните ги слагаш във фризера, ако те мързи да ходиш до магазина всеки път.....Когато ти трябва, вадиш  единия и го оставяш на стайна температура за 2-3 часа.....Ядеш го като току що изпечен.....! Проверено.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама