Експерт обясни какъв кашкавал яде българинът
Редактор: Недко Петров
Стопкадри Нова Тв
Д-р Любюмир Кулински от Българска агенция за безопасност на храните. БАБХ обясни как се прави кашкавал, който се продава на нашия пазар
„Има полуфабрикат калията, млечен полуфабрикат, който се произвежда в няколко държави, в Европа някъде му казват заготовка за жълто сирене и така нататък. Преработвателите, те са няколко предприятия български, купуват този готов млечен полуфабрикат, но той не е претърпял пълната технология на кашкавал според нашите технологии, разбира се. Този полуфабрикат нашите млекопреработвателни предприятия го подлагат на чадъризация, изпаряване, формиране и зреене, това е записано в тяхната технологична документация, че те получават полуфабрикат. Преработват го с тези четири процеса, които изброих и той зрее 60 дни. Тогава според наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти в България той може да носи това наименование кашкавал на българския пазар. За мен това е кашкавал, тъй като са спазени всички изисквания, макар че не е направен от българско мляко“, каза за Нова Тв д-р Кулински.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!