Експерт обяснява за "хакерските" атаки: Сайтовете на институциите са стари

12.02.2016 / 10:23 2

Снимка: bTV

В последните дни отново станахме свидетели на посегателства срещу сайтовете на държани институции – части от уебстраниците бяха заменяни: например на сайта на МОН се появи колаж, в който известни политически фигури са с фесове и застанали на фона на турското знаме (препратка вероятно към неотдавнашния спор за учебните програми и техните промени); в сайтa на МВР се появи "информация" за задържането на главния прокурор Сотир Цацаров, а в сайта на НАП се появи весел клип, както и колаж с бившия шеф на БНБ Иван Искров.

Всички "атаки" изглеждат по-скоро забавни, отколкото опасни, но са и силна индикация, че сайтовете не са добре защитени.

Колко сериозен е проблемът, в студиото на "Тази сутрин" коментира комисар Явор Колев от ГДБОП.

"Такива инциденти се случват отдавна. Сайтовете са създадени преди 10 години по европейски проекти и договорите на фирмите, които са ги обслужвали, отдавна са изтекли. В някои институции сайтовете се поддържат от пиар отделите и една служителка, например, има задължението да обновява информацията", коментира Колев.

"Информационните системи на институциите са добре защитени, а проблемът е със сайтовете не е свързан с кражба на информация, по-скоро проблемът е имиджов", коментира още експертът.
Той добави, че правителството е възложило разработването на национална стратегия по киберсигурност, така че на проблемите ще бъде обърнато внимание в най-кратки срокове.

Атаките срещу сайтовете са престъпления по Наказателния кодекс, но за тях са предвидени са с ниски наказания – глоби до няколко хиляди лева или няколко месеца затвор, който обаче никога не се присъжда.

"Дано новият НК да е осъвременен в тази си част, защото сега почти всяко едно престъпление се извършва посредством информационни технологии", пожела комисар Колев.

По думите му киберпрестъпленията са трансгранични, а в киберпространството няма граници и юрисдикции: от своя компютър можеш да използваш ресурс от няколко държави и това означава, че трябва да имаме добро международно сътрудничество.

Той обаче подчерта, че една молба за правна помощ може да бъде изпълнена до две години.

В неговият отдел обаче международното сътрудничество при противодействието на киберпрестъпленията е на много високо ниво, на много високо ниво била и подготовката на кадрите.

Киберпрестъпленията изискват бърза реакция. Вчера например в малък град е задържан педофил, разпространявал материали с детска порнография в интернет. Той е бил бивш полицай, разкри Колев.

Иначе често хакерите са млади хора, дори тийнейджъри, които четат в интернет как се извършват дадени атаки, а после се упражняват на сайтовете на институциите. Колев призова и фирмите да бъдат внимателни за т.нар. фишинг атаки и апелира хората да се запознаят в информацията на специализирания сайт на ГДБОП Cybercrime.bg.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
МоРсКи (преди 8 години)
Рейтинг: 2980 | Одобрение: 1160
Това на снимката не е атака, това е истината!
VHG

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама