Експерт с кошмарна статистика за криминалните пазари!

08.11.2018 / 21:56 1

Снимка Булфото, архив

Оборотът на криминалните пазари у нас се изчислява на около 2 млрд. лева годишно. Това каза ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи, предава "Фокус". Генерал Червенков се позова на две проучвания на Института за изследване на демокрацията относно дейността на организираната престъпност за последните 6 години: 2010-11г. и 2012-13 г. По думите му за първия период най-големият престъпен пазар е проституцията, следвана от ДДС измамите, нелегалния пласмент на горивата и контрабандата на цигари.

„Имаме промяна за тези 5-6 години, които минаха оттогава. На първо място, като изключим пазара на секс услуги, се нарежда нелегалната търговия с горива – в порядъка между 600 и 700 млн. лева оборот. След нея е търговията с наркотици – около 400-450 млн. лева ДДС измамите са спаднали почти 2 пъти – 250-300 млн. лв. Трябва да се отбележи драстичния спад на контрабандата на цигари, която е около 178-180 млн. лв. срещу 400 млн. тогава“, обясни ген. Червенков.

Той определи като новост в престъпните пазари у нас през последните години каналджийството, т.е. трафика на мигранти, което, според него, създава предпоставки за връзки между мафията и терористичните организации. По думите му за процесите на конвергенция между двата типа престъпност има три групи фактори - институционални, организационни и социални. Ако бъдат намерени близки допирни точки между тези фактори, то тогава мрежите да организираните престъпни групи ще се поставят в услуга на терористичните организации, каза още той.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Динко (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ей старче, ако знаеш колко сирийци обрах по границата, и ги оставих с вързани със свински опашки ръце, след като им изпразних джобовете, ти толкова българки не си принудил да проституират бе ,защо ми говориш за криминология и криминалистика. 
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама