Експерти от ACES разгледаха спортни бази във Варна (снимки)

12.06.2018 / 13:28 1

Снимки: Булфото

Кметът Иван Портних посрещнa международни експерти от ACES (Асоциация на европейските столици и градове на спорта)  във връзка с кандидатурата на Варна за Европейски град на спорта.

След срещата им в зала "Варна” на общината гостите разгледаха и няколко спортни бази в града - стадион "Локомотив" и покритата лекоатлетическа писта, "Младост" - ледена пързалка и игрища, стадион "Младост", плувен комплекс "Приморски" и Дворец на културата и спорта.

Експертите изразиха задоволство от състоянието на спортните обекти и особено на зала "Конгресна" на ДКС, която след четири дни отново ще се пука по шевовете заради волейболни спектакли.

Петчленната делегация бе водена от генералния секретар на организацията  Хюго Алонсо, а на срещата присъстваха Кристиян Димитров, директор на дирекция „Спорт“ и директорът на общинското предприятие „Спорт – Варна" Венцислав Младенов. 

Младежкият дух и енергия са неразривно свързани със спорта, затова съвсем логично е, след като бяхме Европейска младежка столица през 2017 г.,  да бъдем и кандидат за титлата Европейски град на спорта. Варна е град с богати спортни традиции, гордеем се не само със своите олимпийски и световни шампиони, но и с активния масов спорт, в който се включват хиляди граждани“, заяви кметът пред гостите.

Той припомни, че през годините Варна е била домакин на шахматна олимпиада, на 28 световни и 36 европейски първенства, на стотици международни турнири, ралита, регати. Спортните клубове, регистрирани на територията на община Варна, са 275 с около 30 000 картотекирани състезатели.

По време на срещата кметът Иван Портних запозна накратко делегатите с политиката на общината за развитие на спортната база. „В процес на проектиране и изграждане са три нови спортни комплекса - във Владиславово, във Виница, както и в жк Левски (на ул. Студентска). Активно работим за изграждане на инфраструктура в кварталите и в училищата“, заяви той.

„Впечатленията ми са, че Варна е прекрасно място. Нашата организация търси градове, които инвестират в спорта за младите хора“, заяви Хюго Алонсо. Делегатът Лукас Ворел посочи, че титлата ще донесе позитиви като реклама на града и популяризиране на спорта след младите хора. 

"Приехме комисията, която ще направи оценка на кандидатурата ни за Европейски град на спорта през 2019 г. Имах честта и удоволствието да запозная членовете на комисията с богатите спортни традиции на града ни и с постиженията на нашите спортисти, но най-вече с политиките, които общината има по отношение развитието на масовия спорт и на спортните бази”, заяви още Иван Портних.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама