Експерти успокояват: Няма да останем без ток

11.01.2017 / 13:16 3

Валентин Колев и Иван Хиновски смятат, че България трябва да преразгледа енергийната си доктрина

Няма реална опасност да останем без ток. Няма никаква вероятност да има режим на тока, нито недостиг на електрическа енергия. Това каза доц. Валентин Колев, бивш директор на Електроенергиен системен оператор (ЕСО), в студиото на телевизия "България он ер", цитиран "Пик".


"Ние имаме известен технически проблем, свързан с осигуряването на мощностния баланс, който е преодолим", поясни експертът.
Доц. Валентин Колев и Иван Хиновски - председател на Българския енергиен и минен форум, коментираха и въпроса с огромното потребление на ток през последните няколко дни, вследствие на ниските температури в страната, както и появилите се притеснения дали ще останем без електричество.
"Един дълъг период на източване ресурсите на системата би създал проблем", предупреди Иван Хиновски.
Според него обаче, в момента всичко е балансирано и, дори системата е изкарала един успешен стрес тест при максимално натоварване. 
Запитан защо в такъв случай поискахме помощ от Румъния, която ни бе отказана, доц. Колев отсече: "Най-добре е всички, които не разбират от енергетика да си мълчат и да ни оставят тези, които разбираме от нея, да си вършим работата".

Като решение на проблема с претоварването на системата Иван Хиновски отбеляза, че трябва да се спре с това, което я претоварва.
"Спрямо поисканата помощ от Румъния, България трябва да си преразгледа енергийната доктрина, защото още живеем с мисълта, че регионализацията може да ни реши проблема", категоричен е Хиновски.Отвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
ток (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не знам дали на някого му е направило впечатление, че през последните няколко дни домашните отоплителни уреди топлят много по-малко от нормалното. Сигурно има знаещи и разбиращи и могат да обяснят - дали това не е заради някакво умишлено намаляване на напрежението?!? И моля без подигравателни забележки - не разбирам от ток, затова искам обяснение от знаещите.
4
0
Karamel (преди 8 месеца)
Рейтинг: 20696 | Одобрение: 10511
Като вземат така да ни успокояват и почвам да се притеснявам!
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А тук националното богатство финансира мам'риканските (затни) Марици и ВЕИ-Фотовотаиците на политичската мафия (ГЕРБ, ДПС, БСП- без цвят и мирис). 
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама