Екстрадирахме в САЩ руския хакер, хванат у нас

11.01.2019 / 10:12 6

Снимка Булфото

Руският хакер Александър Жуков, който бе арестуван у нас през ноември по искане на американските власти, вече е екстрадиран в САЩ. Това е станало в последните дни на миналата година, с негово съгласие и с решение на Варненския окръжен съд от 28 декември, научи „Монитор“ от Варненския апелативен съд.

Жуков, който е познат в родината си с псевдонима Настра (бел.р. - от Нострадамус), бе задочно обвинен от американското министерство на правосъдието в злоупотреби в интернет заедно с още петима граждани на Русия и двама граждани на Казахстан. Те бяха привлечени под отговорност малко след като гръмна скандалът с руските хакери, атакували базите данни на десетки институции в САЩ, Канада, Германия и държави от ЕС.

38-годишният руснак бе обявен за международно издирване от ФБР заедно с останалите седмина за компютърни измами за поне 7 млн. долара и арестуван у нас на 8 ноември. Първоначално е отказал доброволно да приеме да бъде екстрадиран в САЩ, като е направил опити да говори със служители от посолството на Руската федерация в София и консулството й във Варна. В последствие обаче се съгласява да окаже пълно съдействие, като при показанията си обявява, че в Русия се потъпкват правата на руския народ от корумпирани представители на авторитарното правителство и затова се предава на американското правосъдие заради увереността си, че е хуманно и справедливо.

От думите му станало ясно също, че се опасява от посегателство върху живота му от страна на руските служби по подобие на случая „Скрипал“.

След ареста на 38-годишния хакер Жуков у нас стана ясно, че той е живеел в България от 2010 г. като е имал и БГ лична карта. След закопчаването му във Варна пристигна щатски прокурор и представители на ФБР, работил по случая в САЩ. При разследването са били събрани данни от 80 сървъра и над 30 домейна, като е станало ясно, че обвинените От събраните данни стана ясно, че Жуков и останалите обвинени са създали сложна инфраструктура по целия свят, от която да печелят. Били са засегнати сървъри на компютри в множество страни, като са използвани фалшиви акаунти и е генериран фалшив трафик. Схемата е действала от септември 2014 г. до декември 2016 г., като престъплението е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама