Екзакта: 48% от българите искат зимно часово време, 32% - лятно

11.10.2018 / 11:28 15

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното.

„Екзакта Рисърч Груп” в свое национално представително проучване тестира обществените нагласи по темата. В периода 28 септември – 5 октомври, по домовете им бяха интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда в 92 населени места, съобщи Канал 3.

48% от участвалите в изследването предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% от българите искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

От данните се вижда, че в обществените нагласи има известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно за страната ни.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
До- тко , някой провери ли ти домашното ? Щото на 20.12. изгрева е в 8.00 по АСТРОНОМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ , по лятно би бил в 9.00 та до 10.00 ще сме на ламБи ! Истината е , че и в двата случая ще има недоволни , но адаптивния стрес от смяната е неоправдан !
1
2
до БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
През зимата, месец Декември, в най-късия ден слънцето ще изгрява в 8, т.е. в 8 без 15 вече ще е светло. Един час по-късно от сегашното положение. Масовият работен ден започва между 8 и 9ч. Т.е. някои ще ходят по тъмно на работа. Но това време освен за пътуване до работа почти за нищо друго не се използва. За сметка на това вечер ще има 1 час повече светлина - разходка, пазаруване след работа. Трафикът вечер е много по-натоварен от рано сутрин и ще е от полза да е до по-късно светло. Като цяло през зимата денят е къс няма такова голямо значение часовото време, както е през лятото. Но дори и тогава лятното часово време ще се отрази положително за повечето хора.
2
0
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
аааа, защо да сме ние изродите , защото ти не знаеш че хорвата в по-голямата част от Земното Кьлбо НЕ СМЕНЯТ часовете лете и зиме ли ? 
5
0
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А има ли един който се замисли кога ще става и ляга през декември по лятно часово време ! 
0
0
aaaa (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Защо не гласувахте ?? сега заради изроди ще сме на зимно .... цял свят на лятно ние  на зимно ...
1
1
Коко (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Да ве... Наистина бабите ги устройва зимното. Така и така се наспиват сутрин в 4, а вечер си лягат в 20. Обаче на по-младите и тези живеещи в градовете ни устройва лятното. Не мога да си представя през топлите месеци от май до септември да се стъмнява в 19 - 20. То в това време след работа хората излизат, кина, дискотеки, палатки и т.н.
4
0
N666 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
"Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време" - по умните, по- развитите и по образованите са ни го казали!!!!  По обидно нещо от коментара на „Екзакта Рисърч Груп” не съм чела за българските граждани. Кой им дава право да делят населението? Всеки е пълноправен в тази Държава!!!  
0
4
1 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не може мнението на 1000 човека да бъде миродавно. А какво ще стане , ако всяка страна си определи сама времето - пълен хаос. Аз пък не искам да отпада смяната на времето. Мен това ме устройва.
2
1
И (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Някои хора не си дават сметка, че ако лятото сме със зимно часово време ще става светло сутринта между 4:30 и 5. Тогава трябва да си се наспал, защото малко след това ще се будим, защото така е устроен организмът ни, светлината да ни буди. В северните държави, където има бели нощи, това им е голям проблем. До началото на работния ден ще имаме 2-3 часа свободно време, но за какво ли може да се използва? За да се наспива добре човек, ще трябва да си ляга в 9 вечерта, което за повечето хора в активна възраст няма как да става. В миналото, преди 40 години е било така, само че и навиците и ангажиментите на хората са били коренно различни.
0
0
дедо ви (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 до  оня  там....зимното  бе  келеш...
0
5
Интересно (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Младите хора искат да сме по Московско време.
4
8
Оня там (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не е за вярване, наистина ли има хора който искат зимно часово време ?! сиреч лятото да е светло в 4 сутринта, ама пък да е тъмно в 7 ?! Или тея хора нямат никаква идея кое е зимното и кое е лятното време или нямам никакво обяснение. 
5
7
кукуригу (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не е вярна тази информация с когото и да съм говорила всички искат лятното часово време
3
5
eeeeeeeeeeeeee (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Хайде сега пак  бабите по селата да ни решават кое време да остане за нас работещите и в градовете, че на тях им е все тая  като са пенсионери и  са в къщите и градините си по цял ден. Майната им на работещите  пътуващите  младите хора какво мислят. От това по малоумно нещо не знам да има
2
1
666 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 12398 | Одобрение: 3683
125 гнезда а...
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама