Електро колите замърсяват средата повече от бензина

16.12.2014 / 23:43 3

Хората, които притежават електрически автомобили смятат, че опазват околната среда, но според ново проучване, "зелените" автомобили всъщност замърсяват въздуха много повече, пише БГНЕС.

Етанолът не е толкова зелен, казват авторите на изследване от Университета на Минесота. "Той трудно ще победи бензина, поне що се касае до обществено здраве и опазване на околната среда", обясни професорът по инженерство Джулиън Маршал. "Много от технологиите, които смятаме за чисти, не са и не могат да заменят бензина", уточни той, цитиран от "Новинар". 

Причината е източникът на енергия за всички електрически автомобили. Ако електроенергията идва от въглища, електрическите автомобили произвеждат 3,6 пъти повече сажди и смог, отколкото газта. Заради замърсяването, генерирано при производството на електроенергията, смъртните случаи могат да са дори повече отколкото от лошия въздух на обикновения автомобил, показва още изследването, публикувано от Националната академия на науките.

Проучването разглежда екологичните щети за целия жизнен цикъл на автомобилите, включително източникът на енергията за тези коли. "За съжаление, когато един проводник е свързан с електрическата кола от единия край и с електроцентрала на въглища от другия край, последствията за околната среда са по-лоши, отколкото да караш нормален бензинов автомобил", обясни Кен Калдейра от Научния институт Карнеги. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
bosh (преди 8 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Т.е. като не е в нашият двор, значи може да се осере. :D При сегашните технологии, единствено ядрената енергетика може да предложи евтин и относително екологично чист, електрически ток.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама