Елена Поптодорова: Дипломацията не е виновна за провала в дългосрочната политика

24.01.2023 / 20:38 4

Снимка Булфото, архив

"Наблюдаваме провал на дългосрочната политика, защото дипломацията извършва действия, които се определят от външнополитическите решения на властта в Българи.  Не бива да виним дипломацията, която е средство, но не е идеологическият фактор, който да формира политиката. Има народно събрание, изпълнителна власт, което идва много преди дипломацията да поеме щафетата или да поеме от тях задълженията си". Това каза Елена Поптодорова, бивш дългогодишен посланик във Вашингтон, сега вицепрезидент на Атлантическия клуб в предаването "Това е България" на Радио "Фокус", коментирайки темата за неуредените отношения с Република Северна Македония.

Тя смята, че дипломацията се старае в една доста объркана и нелека среда да прави, каквото може.

"Повярвайте ми, за българските дипломати съвсем не е разходка в парка много тежката среда, която се създаде и по двата казуса - и по Шенген и по отношение на Северна Македония", допълни бившият ни посланик в САЩ.

Според нея инерционно се хвърля вината върху последния в редицата и това не  е справедливо.

"Очевидно българската дипломация се справяше много добре, когато се подписа договора за добросъседство между двете държави. Във времето,когато България имаше председателството на ЕС, тогава  дипломацията действително вървеше уверено напред и реализираше политическите цели, които бяха формулирани", каза още Поптодорова.

По думите й, нещо в сбъркано в зародиш. Изпада се в ситуация на дежа вю.

Очевидно имаме трудност да дефинираме, да пристъпим към поведение, което няма да води до такива екстремни ситуации, каквато видяхме преди броени дни в РСМ. Неприемливо, отвратително, действие е да се бие човек, само защото той има определена, обявена идентичност.  Реакцията на държавата беше правилна и на дипломацията също. Но това не  е първи такъв случай. Има нещо, което води до такива екстремни действания и докато не го изясним вътрешно в себе си и не разберем, че имаме и наша роля и отговорност за състоянието на тези отношения, ние просто подвеждаме едни дълъг списък от подобни провокации и агресия срещу България.

"Да не забравяме, че т.нар. "език на омразата", срещу който роптаем, не ето миналата седмица в Македония. Има тежки натрупвания и докато не погледнем честно в очи проблемите и не видим нашата роля в омекотяването на тези отношения, ние никога няма да направим и стъпка напред", каза още Елена Поптодорова.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 134881 | Одобрение: 5601
Тя като дипломат какво направи по този въпрос ?
Всеки да си получи заслуженото !
6
0
Нане (преди 1 годинa)
Рейтинг: 30076 | Одобрение: 5291
Крадливата еврейка иска да каже че бай Иван от новосело е виновен
6
0
zorkooko (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5210 | Одобрение: 900
Тая крадла оти я рекламират 
zorkooko

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама