Елена Поптодорова: Има теми, по които не може да се прави референдум

08.09.2023 / 18:14 4

Снимка Булфото, архив

„Изключено е да бъдем нападнати от натовска държава”, категорична e тя
„Искаме да се подобрят определени текстове в Конституцията. На първо място – да се гарантира новият геополитически статут на страната. България е със статут на член и на НАТО, и на ЕС. Стана много модно да се обявяват референдуми, което е важен инструмент за допитване до народа, но не по всички въпроси. Искаме да се направи разлика по кои въпроси може да има такова допитване”. Това заяви бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Тя е един от обществениците, подписали писмо до лидерите на групи и шефове на комисии в 49-ото народно събрание с искане членството на България в ЕС и НАТО да бъде разписано в конституцията. В основния ни закон да бъде забранено провеждането на референдуми за напускане на евро-атлантическите структури. А отношенията с държави, обявили страната ни за неприятелска, да се регулират със закон, е искането на тези общественици.

Конституцията е национален документ, той отразява реалностите в съответната държава, каза Поптодорова в обяснение за идеята, която защитава. „Говорим за тематика и решения, които се взимат на базата на класифицирана информация. Няма как 400 000 души (какъвто е минимумът подписи, за да се проведе национално допитване) да са в течение на тази поверителна информация, която е не само национална, тя е и международна. Това е цялата абсурдност по референдуми по въпроси, свързани с международни договори и с глобални геостратегически въпроси”, каза дипломатът.

За откритото писмо, подписано и от нея, в което се казва, че националният ни суверенитет се гарантира от Въоръжените сили на България, както и от членството ни в НАТО и нейните командни структури, дипломатът каза, че това фигурира под чл. 9 в Конституцията. Според чл. 9: „Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост. Дейността на въоръжените сили се урежда със закон. Тя припомни, че армията ни е пребивавала предимно в казармите.

„Изключено е да бъдем нападнати от натовска държава”, категорична бе Елена Поптодорова. Тя даде пример, че Гърция и Турция не питаят голямо доверие една към друга, но съжителстват мирно. „В крайна сметка въпросът е да се гарантира мира на гражданите”, допълни дипломатът.

Запитана каква е идеята знамената на НАТО и на ЕС да станат елементи, допълващи националната символика, тя обясни, че не това е целта. Искането е знамената на двете международни организации да се показват по официални поводи, каза тя. „Тук става въпрос за внушения. Всички искаме мир, въпросът е как той ще бъде най-добре защитен. В днешните условия той ще бъде най-добре защитен в колективна отбрана в съюзничество с армиите на НАТО и с ЕС. В другите конституции на държави от двете организации няма подобни текстове”, призна Поптодорова.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Off Road (преди 2 месеца)
Рейтинг: 17183 | Одобрение: 4548
Същите червени боклуци, но сега в цветовете на дъгата.
6
2
хабиби (преди 2 месеца)
Рейтинг: 7533 | Одобрение: 1723
Все едно да се върне чл.1 от старата конституция, но вместо БКП ще са ЕС и НАТО! Тая крадла чува ли се какви ги говори? Британците как гласуваха и решиха? Такива, като тя пача изобщо не трябва да ги публикувате!
4
3
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 139166 | Одобрение: 22266
тая патка чува ли се какви глупости говори. как така си позволяват да забраняват теми за референдум. това демокрация ли е или обкиновенна диктатура??? те утре ще кажат че и от изборите няма заначение. още малко ще кажат герб-дпс и подмяната примерно имат 170 члена във всеки нов парламент независимо от мнението на народа и изборния резултат. вече видяхме желките опити на подмяната герб-дпс да загравят още влас с техния ати Радев закон. тея дебили случайно да не обявиха за новото българско кралско семействоУхиленУхиленУхилен. референдума е основен елемен на демокрацията само сложат ли забрана на референдума офиялно отменят демокрацията в България. като един стар комунистически режим срещу който уж много се борят.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама