Емил Димитров: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна

14.02.2020 / 09:27 6

За да се следи изкъсо пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната беше създаден координационен център на МОСВ. В координационния център се следи какво е състоянието на язовирите, какъв е въздухът, какво се случва с отпадъците в цялата страна, съобщава БНТ.

Има три вида управление на води, с които ние се занимаваме - едното е Напоителни системи - 3700 километра канали, язовири. другото е енергетиката - язовири и каскади, във върхови моменти трябва да се пускат каскади, за да се захранва енергетиката, и разбира се, питейно-битовото водоснабдяване - 52 значими язовира се наблюдават от тук. Студена се пълни на 50 см, надявам се и и на водопровода от София, който се изгражда, подаваме вода", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той показа карти как от Белмекен - Сестримо се подава вода за София. Показа и язовир Дяково който вече се пълни, "защото преди като подавахме 110 литра, тук пристигаха само 10. Останалите отиваха в 29 незаконни присвоявания, където се крадеше вода", допълни министърът.

Димитров каза още, че "Стомана" е точила незаконно вода и ТЕЦ в незначително количество, "Стомана" малко повече. "Не искам да се надлъгваме, ние сложим водомер, те викат "Той е на ваша територия". да приемем, че няколко кубика е изпуснал самият водомер или кранът, но те ще си получат актовете и те ще са доста сериозни. Има едно предприятие, което е разбило водомери и си е точило хиляди тонове вода, отнехме му разрешителното. Така процедираме с всички. Колегите се чувстват като някакви екополицаи, които с пушка трябва да ходят да охраняват водомерите, не би било редно", коментира министър Димитров.

В този център се контролира чистотата на вода и на въздуха в цялата страна.

Той показа и Националната информационна система за отпадъци - където са всички регистри, показа и откъде ще се контролират границите, както и как ще се следят пристанищата.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Ние с корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени и тези контейнери първо бяха върнати в Италия и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение, сега карабинерите там извършват мащабна акция. За в бъдеще само на Варна запад ще се идва. Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза ние ще платим цената на контрола в България. Само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне.
Той каза, че сме се разбрали с италианците относно боклука и там санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Министърът каза още, че са подготвили още няколко партиди, но чакат указания от Гешев, корабите са готови, превозвачите също са информирани.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Относно сухопътните граници - ще бъде само Калотина за влизане, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само Кулата, северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи, но когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин.
Той коментира и ситуацията в Бобов дол. "В момента нямат разрешение за горене на отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност, когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти".Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
MrBean (преди 8 месеца)
Рейтинг: 40011 | Одобрение: 6101
Aнгелкова къде си???? Син флаг за плажовете?
2
0
Шопа (преди 8 месеца)
Рейтинг: 6414 | Одобрение: 1429
НА ТОЗИ ПРЕКРАСЕН ПРАЗНИК  "ТРИФОН ЗАРЕЗАН" ЛИ ТРЯБВАШЕ ДА РАЗБЕРА, ЧЕ ОПАСНИТЕ БОКЛУЦИ ЩЕ ВЛИЗАТ ПРЕЗ ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА. ЗАГУБИХ ИНТЕРЕС КЪМ МОРЕТО ВЪВ ВАРНА, КЪМ МАЛКИТЕ ПРИЯТНИ КАФЕНЕТА И РЕСТОРАНЧЕТА, КЪМ ЗЛАТНИЯ НЕЖЕН ПЯСЪК. ЩЕ НИ НАПУСНАТ И МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ, КОИТО ДОРИ СИ КУПИХА АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВАРНА. И ВЕЧЕ ВАРНА НЯМА ДА Е МОРСКАТА НИ СТОЛИЦА, А МОРСКАТА НИ БОКЛУЧАРНИЦА.....ЩЕ ОРЕДЕЕТ ЧУЖДЕНЦИТЕ- МОРСКИ ГОСТИ... ЩО ЗА ИЗРОДИ НИ УПРАВЛЯВАТ?!?! ТОВА БЪЛГАРИ ЛИ СА, ИЗВЪНЗЕМНИ ЛИ СА, ПРОДАЖНИЦИ ЛИ?!?!
1
0
MrBean (преди 8 месеца)
Рейтинг: 40011 | Одобрение: 6101
Да е чвстито!
4
0
4udovi6teto (преди 8 месеца)
Рейтинг: 35847 | Одобрение: 9387
А защо изобщо в България отвсякъде трябва да влизат отпадъци? Не ни ли стигат нашите боклуци, включително и онези - в Министерския съвет и в Парламента?  :errm:  
Валери Станков
3
0
айки (преди 8 месеца)
Рейтинг: 20370 | Одобрение: 7035
   и защо през Варна........да минават през София само ......и без това и останалия боклук е там......
5
1
... (преди 8 месеца)
Рейтинг: 13598 | Одобрение: 4663
Аз предлагам отпадъците по вода да влизат само през София. Нали там е всичко, че и морска администрация.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама