Емил Хърсев: Инфлацията работи в полза на кредитополучателите

10.05.2022 / 10:34 1

Снимка: Булфото, архив

Финансистът Емил Хърсев коментира в студиото на "Нова телевизия" въпроса дали заради инфлацията домакинствата с кредит ще плащат повече.

"Нека не забравяме, че инфлацията работи в полза на кредитополучателите. Тоест намалява тежестта на основното задължение. Яде главницата", каза той.

"Депозитите нарастват бавно, защото имаме облагане на наличностите над определена сума. Това е данък върху капитала, върху спестяванията. Но с този процес на увеличаване на лихвите – предполагаме, че постепенно ще отпаднат таксите върху наличностите", подчерта Хърсев.

"Има натрупан много опит в толкова страни, които са преминали от плаващ курс, какъвто не е случаят с България, към една стабилна валута каквато е еврото. Това внушение, че ще има закръгляне на цените нагоре, не е вярно. И да има такова нещо подобно, то ще трае само два месеца и търговците, които го правят, скоро ще разберат, че не върви", категоричен е финансистът.

"Винаги ще има носталгия по националната валута", каза Хърсев. Той обясни, че винаги има първоначален скок. "Но на другия ден ще се разбере, че това не работи и нещата ще се успокоят. Максимумът, които се е наблюдавал при подобрен скок, е около два месеца и след това цените си идват на пазарните нива“, каза Хърсев.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Нане (преди 3 месеца)
Рейтинг: 15942 | Одобрение: 2287
Хъирсъзов на времето беше казал да оставим инфлациятя тя сама щяла да спре

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама