Енергиен експерт: С геотермална енергия парното на София щеше да е евтино

14.01.2022 / 19:42 2

Снимка: Булфото

Специалист обясни как парното в столицата може да стане по-евтино.

Ако София би използвала геотермална енергия за отопление на сградите, цената на парното би била значително по-ниска, това каза енергичният експерт Иван Хиновски пред в. Стандарт.

По думите на специалиста геотермалната енергия е много евтина.

"Преди 8 години правихме проучване с една германска компания за подобна инсталация до София. Топлинната енергия от тази инсталация тогава щеше да се продава на потребителите за не повече от 40 евро на мегаватчас при комбинирано производство. Сега цената на топлинната енергия на Топлофикация София е над 75 евро за мегаватчас", каза той.

Хиновски поясни какво е това геотермална енергия. "Това е възобновяем енергиен източник, който десетки години се развива по света, в Европа, а напоследък и в Турция. Това е технология за използване на високия температурен градиент на подпочвените слоеве на дълбочина 15-20 до 50 метра. Топлината се извлича на повърхността чрез инсталации, чрез които впоследствие се произвежда пара, оттам чрез парогенератори и парни или газови турбини се произвеждат топлинна и електрическа енергия по комбиниран цикъл", разказа той, пише Novini.bg.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
ас (преди 7 месеца)
Рейтинг: 107665 | Одобрение: 19875
да дайте направо да сложим от соларните покриви на тесла те ще свалят цените и ще налят разходите за ток и отопление. знаете ли защо??? защото те са направени с магия кото проторечи на всички зкони на физиката и термодинамиката. и са абсолютно безполезни и непрактични за каквото и да е приложение. също като иидеите на тоя "експерт" дето вече 10 години е на държавна хранилка.
0
0
MrBean (преди 7 месеца)
Рейтинг: 97709 | Одобрение: 1754
Те сега ме разби. Геотермални централи има в САЩ,огромни,но най-малкото земетресение ги затвори. Първата такава инсталация е направена от граф Д"Есте до Флоренция и работи и до ден днешен.А в това време България се е освобождавала...За съжаление тази изключително полезна инсталация е много капризна/Но не е невъзможно. Такава имаше във Слънчев ден,но там Гергов осра всичко. Но в София няма условия.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама