Енергийния министър: Заварихме брутално високи цени на газа

30.10.2022 / 20:42 2

снимка Булфото

Когато встъпихме в дръжност като служебен кабинет, заварихме брутално високи цени на газа. Разбира се икономиката отказа да ги плаща. И до днес от „Газпром“ не са ни отговорили, но фактът, че отворихме преговори с тях, принуди другите доставчици да се конкурират. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов.

Според министъра падането на цените на синьото гориво не единствено обвързано с борсовите цени.

„Нашата цена в момента е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме обявили, е 130 лева на мегаватчас. Ние купуваме почти наполовина на борсовата цена. Сделките през август са сключени с компании „МЕТ“ и посредници.

Росен Христов е категоричен, че при редовното правителство е нанесена щета за милиони заради директно договаряне. По думите му, не можело да има директно договаряне за доставки в срок по-малко от 12 месеца.  Той добави пред предаването "Защо, г-н министър" на bTV, че цялата документация е предадена на прокуратурата. Според служебното Министерство на енергетиката не са преследвани, предаде актуално.ком.

Горивата

Служебният кабинет готви да отмени въведената забрана за износ на горива от бургаската рафинерия.

„Какво се получава, ако ние забраним износа на горива от „Лукойл“? Всичко остава в България – ние не можем да го потребяваме. Всичко се пълни в хранилище. Те няма да има къде да го слагат и спират да произвеждат. Ние ограничихме нерегламентираният изход. Това е обсъждано с Христо Алексиев. „Лукойл“ произвежда горива, които в България и ЕС не се ползват. Те се продават в трети страни. Ако те не се изнасят, ще остане тук. Ако се запълнят хранилищата, ще намалят производството. Изключително е важно за българския потребител „Лукойл“ да работи, защото така ще се намалят на цените“.

Според него в момента печалбата на компанията не остава в България.

„Ние сега се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се намали производството им, цените скачат, уволняват хора или евентуално спират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар“.

Министърът добави, че изключението от ползването на руския петрол не засяга продажбата на горива.

„Ние имаме задължения да поддържаме енергийната сигурност в региона“, подчерта Росен Христов.

Цената на тока

„Цените на електроенергията зависят от борсовите пазари в ЕС. Ние сме единен пазар. Оттеглихме двете тарифи за тока, защото има голямо политическо напрежение и въпросът се политизира. Нямаше желание професионално да се обсъждат нещата“, каза Христов.

„В момента в ЕС се обсъжда таван на газ, таван на ток, таван на газ за произвеждане на ток. Това не е самостоятелен въпрос. Важно е какъв е целият пакет от мерки, за да знаем как ще гласуваме“, добави той.

Ядреното гориво

„Отменихме решението, което казваше, че не трябва да сме зависими от руското гориво за АЕЦ „Козлодуй“, защото пречеше на един от възможните нови доставчици „Фраматом“. Тя е френска компания, купила руски лиценз, но цялото производство е Европа. Решението ограничаваше конкуренцията. Две фирми са заявили интерес за участие в търга – „Фраматом“ и „Уестингхаус“, заяви Христов. 

Според него френската компания не е зависима от Русия, защото вече са закупили всички технологии.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Off Road (преди 3 месеца)
Рейтинг: 10464 | Одобрение: 2939
Че ви и упрекваха, че сте отказали още 6 танкера. Имаше философи тогава, които тръбяха по талавизора, че на всяка цена трябва да ги земемЕ тия танкери, и сетне да продаваме на двойна цена... Евала на служебното правителство, устиска на плюнките и направи това, което трябваше.
3
0
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 251532 | Одобрение: 29752
Абе, забрави за таваните, а обясни на нас простите има ли подведени под отговорност за цените на газа.....? И не пипайте договорите за ядреното гориво с руснаците, сдуханяци....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама