Ердоган: ЕС е обречен на провал без пълноценното членство на Турция

09.05.2019 / 22:42 6

"Турция ще продължи усилията си за присъединяване към ЕС", каза още той

„Усилията на ЕС за гарантиране на неговите ценности са обречени на провал без пълноценното участие на Турция“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Турция ще продължи усилията си за присъединяване към ЕС, въпреки действията на онези, които се опитват да я оставят извън пределите на европейската общност. Без пълноценното участие на Турция, всички усилия на ЕС да гарантира ценностите, които декларира, са обречени на провал. Европейският съюз се нуждае от Турция повече, отколкото тя от него", каза Ердоган на заседание на партията си относно изпълнението на реформите в Анкара, съобщава БГНЕС.

Според Ердоган Турция е изпълнила 66 от 72 критерия, повдигнати от Европейския съюз като условие за въвеждане на безвизов режим и в близко бъдеще ще бъдат предприети стъпки за изпълнение на останалите шест критерия. Той добави, че новото споразумение за митническия съюз между Турция и ЕС е в интерес не само на Анкара, но и на самия Европейски съюз, цитира РИА Новости.

През 1963 г. Турция подписа споразумение за асоцииране с ЕС, а през 1987 г. тя подаде кандидатура за членство в съюза. Преговорите за присъединяване обаче започнаха едва през 2005 г. и многократно бяха преустановявани поради разногласия. В момента 16 от 35 глави на преговорното досие са отворени. През март 2016 г. Брюксел засили преговорите в замяна на съгласието на Турция да помогне за намаляване на притока на мигранти към Европа.

Въпреки това, отношенията между ЕС и Турция се влошиха след опита за въоръжен преврат в страната през лятото на 2016 г. Брюксел разкритикува последващата реакция на турските власти, масовите арести и други мерки на Анкара и прекрати подготовката за откриване на нови преговорни глави за присъединяване на Турция към ЕС. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
3
robotron2000 (преди 4 години)
Рейтинг: 30400 | Одобрение: 5510
Турция не споделя европейските виждания и разбирания... Мястото и е в източна азия!! никакъв Евро съюз.
5
4
Чичо (преди 4 години)
Рейтинг: 43352 | Одобрение: 6487
Албански чикиджия, пак имаш нощни полюции.
30
29
Морски (преди 4 години)
Рейтинг: 18732 | Одобрение: 6742
Я си стойте в Азия,където ви е мястото!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама