Ердоган нареди на цените да замръзнат

11.10.2018 / 14:18 7

Блянът на вицепремиера Красимир Каракачанов - търговците да продават с минимална надценка, е на път да се осъществи в Турция, където властите оказаха натиск върху големите търговски вериги и стотици фирми да предложат минимум 10% намаления на продаваните от тях стоки.

Това е част от мерките, предвидени от правителството, за борба с инфлацията, представени тази седмица от турския министър на финансите Берат Албайрак, пише clubz.bg.

Министърът на финансите на Турция обяви нов подход за справяне с растящата инфлация в страната, достигнала почти 25% през миналия месец - настоявайки магазините и бизнеса да предоставят на потребителите отстъпки, за да поддържат цените под контрол.

Албайрак каза, че кампанията ще бъде доброволна, но призова потребителите да покажат предпочитанията си към фирмите-участнички - които биха могли да го заявят, поставяйки стикери със специално лого на магазините си, съобщи The Financial Times.

Новият икономически план идва след като президентът Реджеп Тайип Ердоган - тъстът на Албайрак - укрепи контрола си върху турското правителство, а страната се бори срещу последиците от валутната криза, изтрила 38 процента от стойността на лирата спрямо долара тази година.

Албайрак съобщи, че турските власти ще наблюдават магазини и фирми и ще насърчават гражданите да се обаждат на специална гореща линия, за да съобщават за необичайни повишения на цените.

Акциите на турската нискотарифна верига супермаркети BIM, смятана за близка до правителството, паднаха до 4% след новината, но по-късно се възстановиха. Веригата беше сред няколкото големи търговци на дребно, заедно с Carrefour, Migros и Sok, които обявиха, че ще предоставят 10% отстъпка на 50 продукта за два месеца.

Министрите също така обещаха, че електрическите и газовите сметки няма да се увеличат до края на годината и обявиха, че държавните доставчици на чай, месо, млечни продукти и ориз ще замразят или ще намалят цените. Албайрак каза, че турските банки ще дадат 10% отстъпка по заеми, взети с "високи лихвени проценти" след 1 август, без да предоставя допълнителни подробности, съобщи FT.

МВФ понижи прогнозата си за растежа на БВП за Турция през 2019 г. от 4 на сто до 0.4 на сто, но Албайрак заяви, че най-лошото от кризата е минало.

Турски издания съобщиха, че на логото върху намалените стоки има надпис: "Масова борба срещу инфлацията. #Турция ще победи". Очаква се да поевтинеят също плодовете и зеленчуците.

Албайрак обърна внимание и на спекулативните цени на някои търговци, които се възползват от ситуацията, като заяви, че тези повишения не са от полза за никого, пише "Стар". "В края на тази битка ще спечели Турция", каза той. 

Министърът на финансите първоначално се сблъска с дълбок скептицизъм след назначаването му през юли. Но през последните седмици той започна да изгражда доверие с инвеститорите, тъй като централната банка на Турция най-накрая повиши лихвените проценти след месеци на бездействие и правителството намали целите за растеж, коментира FT.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
дедо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Доброволно - да, насилствено- ще настане икономически хаос и обратен ефект- справка-комунистите!
6
0
НИКИ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ЧОВЕК С ОБРАЗОВАНИЕ НА ИМАМ, КОЙТО НАЗНАЧИ ЗЕТ СИ ЗА МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ. Усмивка
4
0
якошиба (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
МАШААЛЛА ЕВАЛА В СЪБОТА СЪМ НА ПАЗАР В ОДРИН 
5
0
командо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Голям пазар, прост управник!!!
6
0
Олег (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Аз се учудвам на желанието на световни марки да имат вземане-даване с Турция! Не мога изобщо да разбера за какво ме са избягали досега всички инвеститори!
12
1
N (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
За има няма две години умникът Ердоган съсипа турската икономика.
10
1
николай (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Поредният луд който управлява! След тоя коментар турската лира ще се срине още ние го преживяме при луканов и Виденов!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама