Ето ги новите по-високи пенсии, майчински и минимална заплата от Коледа

01.12.2021 / 19:22 14

Снимка: Булфото

Въпреки уверенията, че служебният кабинет няма да прави бюджета за догодина, днес стана ясно, че ще внесе проекта в парламента до две седмици. 

Обезщетението за отглеждане на дете да се промени от 380 на 650 лева, минималната работна заплата от 650 на 710 лв, предлагат от кабинета.

Последната актуализацията предвиди от Коледа минималната пенсия да стане 370 лева. Сега служебният кабинет предлага антиковид добавката от 120 лева да продължи още 6 месеца. Това означава, че минималната пенсия ще стане 490 лева, съобщава "България Он Еър".

Галина Георгиева пресмята, че с парите ще може да посрещне коледните празници. 

"За помагането - помагат, но ще е добре, ако ги получаваме и занапред. Да не сме в тежест на децата си. Ще можем да напазаруваме допълнително за празниците. А сега и сметките станаха много високи, нещо невероятно е, нямам представа защо сметката за ток е толкова висока този месец", чуди се Георгиева.

Според сметките на кабинета, въпреки кризите, покачващите се цени и инфлацията, икономически страната ни може да си позволи такъв разход. 

"Каквото и да струва, твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не пада. От 25 декември минималната пенсия ще стане 370 лева. А за догодина средното увеличение е 84 лева", заяви министърът на финансите Валери Белчев.

А с бонусите от 120 лева пенсиите ще се увеличат в сравнение със сегашните.

"Като знам голяма част от пенсионерите в какво финансово състояние са, намирам, че това е добре. Въпреки че предпочитам да се преизчислят пенсиите, защото това е една разруха на пенсионната система", коментира Здравка Цанкова, която също е пенсионер. 

В проектобюджета за 2022 г. се предвижда за втората година майчинство да се плащат по 650 лева на месец, както и увеличаване на детските надбавки.

"Ще има увеличаване на детските надбавки, както и прагът на право на получаване. Всеки гражданин с до 510 лв. доход ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20%", уточни финансовият министър.

Според финансовите експерти внасянето на бюджета от служебния кабинет сега е правилен и наложителен ход.
"При едно ново правителство ще има размотаване, ще удължат срока от 15 до 30 януари. Това за България не е изгодно. Ангажиментът на държавата е да влезе в последната част на Ковид кризата подготвена. Трябва да се вземат достатъчно заеми, за да се покрие разходната част", заяви финансовият експерт Кольо Парамов.

Служебното правителство ще обсъди така предложения бюджет със социалните партньори в средата на декември. След това веднага ще бъде внесен в Народното събрание.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Ман40 (преди 2 години)
Рейтинг: 9018 | Одобрение: 1618
"...нямам представа защо сметката за ток е толкова висока този месец"..."  Преди всяка Коледа е така! Трябват пари за коледни и тринайста-...найста заплата на енергетиците... 
RB
0
0
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 147883 | Одобрение: 28613
И как предлагаш да стане това? На кого му стиска да се изправи и да тръгне с рогите напред? На тази робска паплач ли?....
3
2
KRISTINCHO (преди 2 години)
Рейтинг: 40888 | Одобрение: -397
Това е най лошото което се случи на българите, че ни разединиха. Вярно е, че всеки е фен на даден отбор или на дадена партия т.е., че никой от ЦСКА няма да стане от Левски, но заради политиците и пристрастията си,  не трябва да се плюем и обиждаме, а да мислим ТРЕЗВО. От 30 год. до сега ни управляват едни и същи личности, които са ВЕЧНИТЕ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. Тези хора гледат само едно, да са във ВЛАСТА и да се облагодетелстват, нищо друго не ги интересува. Тези хора вече са милионери и милиардери и докараха младите хора до отчаяние, а ние само се дърлим по форумите и нищо не променяме. Време е да изтрезнеем и да докажем, че наистина сме българи, които не могат да бъдат манипулирани.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
1
6
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 61885 | Одобрение: -28410
да бе, ще храним циганите и тези с фалшивите телкове или пенсионерите, които умишлено не са си плащали по високи осигуровки... аман от селски тарикати. Кой ги е карал да работят на минимални осигуровки, да взимат пари на черно и да не мислят за живота в пенсия?
4
1
Tито (преди 2 години)
Рейтинг: 23443 | Одобрение: 3398
ПраГлупако, изобщо не ме интересува откъде и какво ще теглят. Важното е да се помага на уязвимите групи, пенсионери, инвалиди и хора с ниски доходи. Това им е работата в крайна сметка-да решават проблеми. Като не могат, шут в гъза и да идват други. И изобщо не ми излизай с това как , децата ни щели да ги връщат. Животът е тук и сега, тези хора имат нужда от храна, лекарства, топло още днес а не някога в бъдещето. Става въпрос за оцеляване, а не за да ходят по почивки.
1
0
Радостин (преди 2 години)
Рейтинг: 121782 | Одобрение: 3852
Честито на всички.
Всеки да си получи заслуженото !
3
4
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 61885 | Одобрение: -28410
те сега новите ще дадат не се тревожи, ще теглят кредити и ще дават само и само да си трайкате УхиленУхиленУхилен 
5
1
Tито (преди 2 години)
Рейтинг: 23443 | Одобрение: 3398
По-лесно се управлява, ''гладен'' народ, затова не даваше, Боко. Не помните ли, каква гавра беше с ''коледните'' и ''великденските'' по 40лв. и то не за всички. Ще има, няма да има и накрая, Боко вика, хайде от мен да мине-ще имаУхилен
6
0
Cтамат (преди 2 години)
Рейтинг: 9957 | Одобрение: 3152
Простата Тиква винаги имаше народни пари в джипката и ги хвърляше в дупките по бай Тошовите пътища, но никога нямаше пари за пенсионерите.
4
0
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Когато го видя гласувано и прието а после публикувано в Държавен вестник тогава ще повярвам
Истината преди всичко
3
10
Rakita (преди 2 години)
Рейтинг: 935 | Одобрение: -790
Супер добре ще го набутате на новите господари  и най вече на муни!Много е лесно да набуташ някой в говната!
докога
9
2
Cтамат (преди 2 години)
Рейтинг: 9957 | Одобрение: 3152
За пенсионерите по лошо нещо от Борисов и шайката около него няма да има.
3
15
West (преди 2 години)
Рейтинг: 4459 | Одобрение: -4556
Какви заеми и каква задлъжнялост ще ни се стовари на главите, направо не е истина. Тия ще ни банкрутират за нула време. Кристално ясно е накъде ни водят Радевите изроди и накрая ще си измият ръцете с ГЕРБ, макар, че сами си признаха, когато поеха управлението, че пари има  и не е зле положението.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама