Ето го разследването, заради което арестуваха български и румънски журналисти: 40 % е смъртоносния данък корупция в България! Подкупите стигат до зам. министри и кметове през фирмите за...

14.09.2018 / 12:24 18

Журналистът Димитър Стоянов (на снимката) от сайта bivol.bg и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: "Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт.

Колегите  са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказали да съдействат, за връзка с арестуваните журналисти.

Ето и разследването, което правят журналистите:

"Данни за мащабна и всеобхватна корупция в европроекти излизат от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. Биволъ разполага с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.

Разкритията са за проекти по ПРСР, Оперативните програми и програмата за енергийна ефективност. Консултантите се уреждат директно с така наречените софт проекти – външна техническа помощ по оперативните програми, консултации за управление и отчитане на проекти, осигуряване на информираност, проучвания и оценка за въздействие, публичност и т.н. Като правило те са за суми от няколко десетки до няколко стотици хиляди лева.

Следват хард проекти за строителство на сгради, пътища, водопроводи, депа за отпадъци, саниране и т.н. при които сумите са за милиони и десетки милиони. Същата мрежа от консултантски фирми движи обществените поръчки за големи строителни фирми манипулира документацията и предрешава резултатите чрез подставени лица в оценителните комисии.

От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата „Джи Пи Груп“, се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума.

Разликата от 30-40% е смъртоносният данък корупция, който убива реално, както показа трагедията край Своге. Защото в условията на повсеместна корупция би било невероятно схемата около „Джи Пи“ да е изключение, а другите да са чисти и в бяло. Най-вероятно в страната действат няколко такива мрежи, с които са обрасли всички по-големи играчи на пазара на обществените поръчки и усвояването на еврофондовете.

Чрез комисионни към просперитет

За да печелят и придвижват безпроблемно проектите, консултантските фирми смазват с подкупи властта на всички нива – от заместник-министър до одитори и експерти, личи от тайното счетоводство на фирмите 

Продължението четете в - https://bivol.bg/gp1.html

 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Огнян Донев сигурно е замитал следите от неплащане на ДДС! Толкова тъпа режисюра, само кадри на ДС могат да замислят! 3-4 дни се събират чували с изрезки за да се изгорят пред камерите на журналисти Усмивка))) Тези съвсем за канарчета ни взеха, такива тъпи постановки само от Кутевите червенотиквеничета се приемат за чиста монета! Румънката Кювеши си търсила работа при Лозан Панов и сега си прави презентация на възможностите! Сорос трябва да се унищожи!
5
0
суджук за герб (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Де да бяха толкова "активни и успешни" родните ни полицаи в борбата с телефонните измамници, с битовата престъпност и наркоразпространението .
1
1
ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Пламене,пиши на български бе,боклук !!!!!!!!
4
0
Мит (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
В България чудеса не стават в тази сфера.  Едни мълчат и не знаят нищо, а пък други режисирано ще вдигнат малко пушилка към друга тема и всички журналисти вкупом ще гракнат по нея.
4
1
PLAMEN IVANOV (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
OTDAVNA SIK ZAVLADIA STRANATA
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Смешното и жалко нищожество, двукракото недоразумение, което нещо наподобява човешко същество, именува се Младен Маринов, било отгледано, откърмено и възпитано от банкянската мутра - един виден престъпник от подземния свят, наркотрафикант, крадец на коли в Унгария, рекетьор, търговец на жива плът, лежал в затвор в Чехия, перач на мръсни червени пари, магистрален бандит и бандит от най-висока класа!  Е, и? Вие искате това нищожество, дето се именува Младен Маринов да се бори с престъпността? Господи, каква потресаваща гавра с цял един народ! Та нали нищожеството Младенчо беше назначен от банкянския престъпник за Главен секретар, точно за да покровителства мафията, кражбите на стотици милиони и престъпността? Да, ама сега това нищожество ще го повишават в министър, понеже се били справило отлично със закрилата на просташката ГЕРБаджийска мафия! така банкянският престъпник се отплаща на нищожествата като  Младенчо, когато му служат вярно и предано!
11
1
клюкар (преди 4 месеца)
Рейтинг: 3003 | Одобрение: 1488
Ще се наложи няколко бушончета да изгърмят за да се вдигне лека пушилка После по системата всяко чудо за три дни Маневрата е добре отработена
аз
28
1
petko (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Журналистите са пуснали сигнал че се изгарят документите до някакво село и са отишли там и когато идват НСБОП задържат журналистите вместо тези дето ги изгарят и полицаите помогнали за разпалването на огъня.  Ужас - егати управлението
29
2
ВАРНА (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
В една бяла европейска държава, правителството пада за такова нещо… а дано и тук!
25
1
до БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
От това дали и как ще реагира прокуратурата на журналистическите разкрития, ще проличи докъде по стълбичката на властта стигат подкупите. Тогава всеки сам може да си направи изводите.
31
1
33 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
БНТ, Бтв и Нова защо мълчат. А най-вече главният прокурор докога ще спи.
37
1
бай кой (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Спокойно, сега ще уволнят 2-3ма служители, че са действали неправомерно.
43
2
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ако премиера и министрите НЕ ЗНАЯТ КАКВА Я ВЪРШАТ ЗАМ-ОВЕТЕ , ТО ЗА КАКВО СА ОЩЕ ТАМ !!! Ако премиера и министрите ЗНАЯТ - ТО ЗАЩО СА ОЩЕ ТАМ !!!
43
2
BG Maff (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
[justify]Въпросите са много. Кому беше нужен този среднощен екшън? Защо МВР не спазва правата на хората да направят едно телефонно обаждане и да се изясни ситуацията. Защо ни излъгаха, че не били задържани?[/justify] [justify]Прави ли ви впечатление тоталното мълчание на „медиите“ за полицейския произвол срещу журналисти, арестувани с пистолети в главата и белезници като най-големи престъпници!?[/justify] [justify]Защото МВР охранява унищожаването на доказателства на грандиозна корупция разкрита от Биволъ в #ДжиПиГейт и засягаща най-високите етажи на властта![/justify] [justify]В същото време главният секретар ходи да маже, че не знаел за какво става въпрос! Жестока диктатура на територията на Мафията![/justify]
43
4
Варна (преди 4 месеца)
Рейтинг: 44647 | Одобрение: 23192
горкият Бойко излиза че само до него не стигат. той ги отглежда кат деца пък те виж какви неща правят
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
29
2
Blue hills (преди 4 месеца)
Рейтинг: 15489 | Одобрение: 7719
мда, май това е една от трите медии в България, където е излязло
43
1
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Подкупите стигат до зам. министри и кметове ...;) и министрите и премиера не знаят ;)
45
1
.... (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Малко късничко, но браво. Малко медии биха публикували това.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама