Ето къде в България може да взимате заплата от 2000 лева!

23.02.2017 / 07:36 2

10 на сто ръст на заплатите отчете Националната статистика за миналата година. И през 2016 г. IT секторът дърпа средната работна заплата напред - статистиката отчита, че за работещите в тази сфера средната заплата е над 2000 лева или около 1800 лв. чисти за служителя. На другия полюс, сред най-ниските заплати, са заетите в строителството - чисто са получавали под 600 лева, предаде bTV, цитирана от Блиц.


Доходите в частния сектор растат по-бързо, но остават по-ниски отколкото възнагражденията в администрацията. Така средната заплата, след данъци и осигуровки у нас, е около 750 - 760 лева. Сума, която остава трудно постижима за цели региони. Ако статистиката отчита най-високия ръст на средната заплата за последните 5 години, според джоба на 43-годишния Веселин от Монтана, тенденцията е обратна. В добрите месеци заплатата му зависи от месечния оборот на заведението, а той от години става все по-малък.

Така средният доход на Веселин остава на границата от 450 до максимум 500 лева. Изчисленията на неговите работодатели отчитат драстичен спад в оборота особено през зимните месеци. През февруари тази година например той е с 20 000 лева по-малък спрямо февруари миналата година. Статистиката показва, че именно в хотели и ресторанти заплатите са най-ниски, а според икономисти едва една трета от българите могат да се похвалят с доходи около или над средните у нас.

В IT сектора заплатите растат два пъти по-бързо. „Говори се за ръст от 20%, който според мен е реалистичен”, обясни Кирил Желязков от браншовата камара по информатика, БСК. Според икономисти, макар и с по-бавните темпове, заплатите в повечето сектори ще растат и през тази година. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Лоша (преди 6 години)
Рейтинг: 3153 | Одобрение: 1003
Не може всички да сме IT специалисти 
КОГАТО НЯМА ДРУГО И ПАДАНЕТО Е ЛЕТЕНЕ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама