Ето какво ще ни спаси от опасния грип
В момента сме в разгара на сезона на вирусите. Нещо повече, в Перник има грипна епидемия, а на прага на такава са още Хасково, Габрово, Пазарджик, Враца и Монтана. Пикът настъпи с около месец по-рано, очакваше се той да бъде в края на януари. Поликлиниките обаче вече са препълнени от пациенти, пише Inews.
"За първи път от 6 години грипната епидемия пристига около 20-30 дни по-рано", уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
Симптомите са висока температура, отпадналост, болки в мускулите и кашлица. Инкубационният период пък е 12 часа.
Как да се предпазим?
Експертите съветват как да се предпазим от грипа, поне доколкото е възможно. Спасението е да наблегнем повече на определени храни, които ще ми помогнат ако не да избегнем вирусите, то поне да се справим по-леко с тях.
"Добре е да подготвим организма си с една по-добра имунна защита. Простудният фактор е само фон, на който вирусите по-лесно атакуват тялото на човека", коментира специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Нова тв.
И едно от най-важните неща, сега не е моментът за пазене на диети. Хапвайте леки, но пълноценни храни, ако искате да сте здрави. Освен това е добре да включите в менюто си и много зеленчуци и плодове.
"Мляко и млечни храни с ниска масленост. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително е рибата. На трето място е червеното месо, но в ограничени количества, например три порции седмично", обясни проф. Байкова.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!