php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

Ето кои болести причинява климатикът!

04.06.2015 / 16:31 1

Използването на климатик в жегата е неизбежно, но тези битови уреди могат да станат причина за много неприятности със здравето. Медиците препоръчват климатиците да се използват с повишено внимание, спазвайки определени правила и следейки постоянно за чистотата им. Пренебрегването на тези препоръки може да навреди на здравето ви.  

Според медиците, макар климатиците да помагат на хората да преживяват по-леко жегите (преди всичко това са страдащите от сърдечно-съдови заболявания), то тяхното използване е свързано с ред други болести, пише Блиц. 

Експертът пулмолог Олга Парфьонова обяснява, че този риск възниква заради високата разлика между температурата навън и в помещението, охлаждано от климатик. 

„Работещите климатици провокират летен взрив от такива заболявания като остри пневмонии, синузити, тонзилити и цистити”, казва лекарката.  

Осет това разликата в температурата води до появата и на херпес от простуда на устните. Друга опасност от насочения поток хладен въздух са неблагоприятните процеси, свързани с неврологични нарушения, остри мускулни спазми, заради които се появяват ограничения в подвижността и болки. 

Много опасни са климатиците в обществените сгради. Недобре проектирани или лошо поддържани системи за вентилация в големите офис сгради и търговски центрове може да станат причина за заразяване с Legionella pneumophila, предизвикваща т.нар. „болест на легионерите”, смъртността при която достига 20%. Заразяването става при вдишването на водните пари, изпускани от климатика. Особено чувствителни към вредната бактерия са възрастните хора. 

Специалистите напомнят, че климатиците изискват редовно обслужване и почистване на въздушните филтри. При домашните системи е важно и човек да не се намира продължително време непосредствено под потока хладен въздух. 

„Не бива да се допуска охлаждане на помещението по-малко от 18 градуса. Най-добре е да включите климатика и да излезете навън, докато то се охлади. После влезте и изключете климатика. Когато помещението се нагрее отново – повторете процедурата”, съветва д-р Парфьонова. 
 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
sweethoney (преди 6 години)
Рейтинг: 1045 | Одобрение: 275
Хайде стига сте плашили хората, с маски на лицата ли да ходим. Просто имайте едно на ум и толкова

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik