Ето кои професии ще изчезнат до 10 години

24.11.2021 / 11:31 1

Айхан Infire

Здравейте, приятели, аз съм Ayhan Infire, преди да започне видеоклипа искам да споделя с вас, че видеоклипът е направен изцяло за информативна цел и преди да започне видеоклипа бих се радвал за един лайк, един коментар и споделяне в социалните мрежи. 

Какво ще правят сегашните милионери в бъдеще? Сигурен съм, че видеоклипа ще се хареса на моите последователи. Следващите 10 години, това ще са новите технологии и новите възможности за заработване на пари, но за друга, огромна част от населението, бъдещето не е повод за радост, искате ли да разберете защо? Изследване проведено в Оксфордският университет е показало, че 45 процента от всички текущи работни места ще изчезнат напълно до 10 години, някой от тях ще бъдат напълно автоматизирани или модернизирани до такива нива, където ще са нужни само минимален брой работници.

Така, че видеоклипа силно ще повлиe на вашите бъдещи планове, защото условията на труда ще се изменят коренно.

В това видео ще споделя с вас за  професии, които ще изчезнат до 10 години, а голяма част от текущите работни позиции ще се заемат от роботи – които не спят, не се хранят, и не искат повишаване на заплатата си. Изгледайте внимателно видеоклипа до края, защото ако работите в един от тези отрасли, то задължително трябва да имате План Б и нов вариант за заработване на пари. Бъдете готови за бъдещето!


1. Шофьори

Това е една от най-популярните професии в света, ако работата ви е свързана с шофиране на всякакъв тип кола или превозно средство, вие по-голяма вероятност ще останете без работа – таксиметровите шофьори, шофьорите на автобуси, шофьорите на камиони, доставчиците на храна са на ръба да бъдат напълно автоматизирани, само в САЩ има 15 милиона камиона, а в транспортната индустрия работят 14 милиона души, от които 10 милиона са шофьори.

За съжаление това са хората, които ще бъдат уволнени първи, защото изкуственият интелект и роботът, който ще управляват камионите няма да имaт нужда от почивка, и ще са внимателни и фокусирани 24 на 7. Невероятно, тази технология вече съществува, вярвате или не, но електронните шофьори, тоест роботите с изкуствен интелект вече се подкрепят от Немското правителство и те дават приоритет на самоуправляващите се камиони.

И следващото поколение на Тесла ще бъде на 100 процента автономно, Илон Мъск е заявил, че това ще отнеме на Тесла 1-2 години за да финализират тази технология, и след това още три години за да може правителството да одобри роботизираното шофиране.

Всички големи производители на автомобили целят да произвеждат електрически и автономни автомобили, тези които не го направят, ще трябва да се разделят с пазара. Представете си, че в близкото бъдеще шофирането на автомобил ще бъде като да влезете в асансьор, просто натискате бутон и автомобила ще ви отведе където пожелаете, какво ще се случи тогава с 20-тях милиона души които сега си изкарват прехраната с шофиране? Най-вероятно ще трябва да започнат всичко отначало и да търсят нови начини за печелене на пари, няма да е толкова трудно за хората между 20 – 30 годишна възраст, но колко бързо ще може да се приспособи таксиметровите шофьорите които са над 50 годишна възраст, не съм сигурен, че тези хора ще могат да се адаптират лесно към новият свят. Но те все още имат време до 2030 година за да започнат всичко отначало.

2. Касиери

Днес, само в Америка 8 милиона души работят като касиери и продавачи в магазини, тези хора ще останат без работа много по-рано отколкото си мислят, много от вас вече сте виждали машини на самообслужване. Да, до тях все още има сътрудници които ги контролират, защото понякога имат системни грешки, но не сме далеч от това да бъдат напълно поети от роботи в тази област, ако следите какво правят най-големите търговски гиганти е лесно да видим бъдещето.

Амазон придоби компанията Whole Foods за почти 14 милиарда долара, всемирно известният Amazon провеждат тестове за това, което те наричат Amazon Go, това е магазин за хранителни стоки с нулев брой служители, просто влизате вътре, взимате си всичко необходимо от рафотовете и си тръгвате, а сумата автоматично се взема от вашата дебитна карта, сензорите и датчиците се развиват активно и веднага щом технологията бъде финализирана, незабавно ще преминат на изкуствен интелект. Тези роботи са в състояние да работят 24 на 7 и клиентите повече няма да слушат грубото отношение от служителите.

3. Турагенти

Спомняте ли си последният път, когато сте ходили в туристическа агенция за да си резервирате самолетен полет или билет, компанията esky направиха лесно закупуването на самолетни билети, това е лесно и най-важното е, че можете да го направите без да излизате от дома си, а сайтът за резервации Airbnb вече от няколко години насам унищожава хотелиерският бизнес. Сега ние вече нямаме нужда от трети лица които да ни поръчват билети, хотелска стая, ние можем да го направим самостоятелно или още по-добрият вариант е да кажем на Siri да го направи вместо нас.

4. Работници в производството

Когато настъпи индустриалната революция, всички работници от полетата отидоха да работят във фабрики, за да произвеждат машини, които биха улеснили живота ни, а с развитието на технологиите, същите тези хора бяха прехвърлени към създаването на машини, които изграждат и създават други машини, които от своя страна елиминират нуждата от хора в производството.

Любопитно е да сравним как са произвеждали автомобилите преди по-малко от сто години във фабриките на Volkswagen и как се произвеждат днес, през онези години много хора са работили в тандем за да сглобят окончателният автомобил, а днес има нужда само от няколко служители, които да управляват роботите, които събират автомобилите самостоятелно.

Както се казва, във фабриките на бъдещето ще има само един човек и едно куче, човекът ще храни кучето, а кучето ще пречи на човека да докосва автоматизираното производство.
 


5. Диспечер

Може би с усмивка на лице ще си спомняте онези дни, в който някой трябваше ръчно да ви свърже с друг телефон или линия, за да разговаря с нужният човек, но изненадващо голям брой хора днес все още работят като диспечери, ролята им е да кординират комуникацията между хората за да може всичко да работи гладко.

Няма значение дали сте противопожарен диспечер, работите със самолети, полиция или линейки, вече има технология , която значително превъзхожда вас в работата и сега някой правителства поставят последните щрихи върху внедряването на тази технология, сега изглежда като нещо нелепо, но само преди пет години трябваше да се обаждате по телефона за да си поръчате такси от диспечера, днес е достатъчно да направите няколко клика в приложението на вашият смартфон, така че таксиметровият шофьор да намери пътя до вас и да ви отведе до желаният от вас адрес, по-същият начин изкуственият интелект има голям шанс да влезе и във вашата индустрия или сфера и работата ви ще приключи.

6. Военни пилоти и войници

Военните са най-чувствителната индустрия за иновации, това не е първата, която създава и внедрява съвременни технологии, особено, когато става въпрос за изкуствен интелект и роботи, ако в миналото изходът от войната се е решавал въз основа на това кой е имал най-голям брой войски, а в бъдеще това ще е война на технологиите.

Повече няма да срещнете хора, които държат щитове и яздят коне отивайки на битка, защото това е остарял и неефективен метод от миналото, дроновете могат да поразят целта, те са в пъти по-точни от хората, и най-важното живота на пилота не е под заплаха, който от своя страна седи удобно на другият край на света и управлява военният дрон.

Да, в наши дни все още са необходими хора за военни, но само след няколко години нищо няма да бъде по-старият начин, защото ще се появяват технологии които ще бъдат най-добри от най-добрите.

7. Счетоводителите

Това, което научихте до сега от тази класация е, че скучни повтарящи се задачи ще се изпълняват от алгоритми, каква е ролята на счетоводителя, да следи изходните данни и да ги систематизира, а това е най-любимото нещо за алгоритмите, средностатистическият американски счетоводител печели около 60 000 долара годишно, в момента в САЩ са регистрирани повече от 1,3 милиона счетоводители и одитори, дори ако за правителството струва 15 милиарда долара за създаване на високотехнологичен изкуствен интелект, който перфектно би се справил с работата на счетоводителите, този робот ще се изплати само за две години. Ето защо инженерите по изкуствен интелект активно търсят счетоводители, адвокати и здравни специалисти.

8. Борсови брокери.

Джордан Белфърт би завидял на това, проучването проведено от анализаторите на Bloomberg през 2015 година показва, че ежедневно 10 процента от търгуващите се акции по света се търгуват от реални хора - инвеститори, останалите се търгуват от ботове, където и да има пари, някой се опитва да ги автоматизира и да получи конкурентно предимство, фондовият пазар се явява едно такова място и хората зад най-големите фондове в света имат достатъчно дълбоки джобове за да се възползват от него.

Искате ли да бъдете шокирани? Добре, нека да ви споделя нещо. Да речем, че искате да купите акция, влизате в любимата си платформа за търговия или на защитеното портфолио за управление, въвеждате информация за това, колко акции искате да купите и кликвате върху ,,Купуване“ , за времето необходимо на сигнала да стигне до сървърите и да одобри поръчката, ботовете вече са разбрали, че ще купите тази акция, те я купуват за себе си, обменят това помежду си и след това ви я предлагат на значителна по-висока цена, добре дошли в света на микротърговията. Роботите,  които винаги побеждават хората.

9. Кинозвезди
Мислите си, че актьорите със сигурност са защитени от роботизацията, но грешите, актьорите са наистина много скъпи и като повечето хора, в живота им има възходи и падения, когато инвестирате няколкостотин милиона долара или дори повече в производството на холивудски филм, вие не искате този проект да бъде повлиян от конкретен човек, все повече блокбъстъри стават с анимации, защото тези герои не остаряват, не се оплакват и могат лесно да се монетизират.

Нека да вземем всемирно известният филм за Железният човек Робърт Дауни младши, в целият филм той присъства по-малко отколкото неговото цифрово копие, много скоро актьорите ще започнат да продават своите 3D образи на себе си на големите технологични компании. Добре дошли в новият свят, приятели.

Какво ви е мнението за видеоклипа, приятели? Какви други професии според вас биха изчезнали? Бихте ли искали втора част на този видеоклип? Ще се радвам да споделите вашето мнение.

Ако видеоклипа ви е харесал не забравяйте да го харесате коментирате и сподели и най-важното не забравяйте да се абонирате за канала ми с камбанка. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
kaka (преди 2 дни)
Рейтинг: 34212 | Одобрение: 4947
След 50-100 може но не и до 10г.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама