Ето кои са най-крадените коли във Варна

08.04.2014 / 12:42 7

Автокрадците предпочитат да задигат автомобили с марка „Фолксваген”, „Ауди”, „Мерцедес”, „Опел” и „БМВ”. Следващите марки в „класацията“ са „Хонда”, „Мини Купър” и „Хюндай”. И при автоджамбазите всичко зависи от пазара – търсенето и цената са основните фактори, от които зависи дали ще има повече откраднати коли или по-малко. Също и на кои модели ще „наблегнат“ крадците.

Примерно, съдбата на задигнатите Опели и Рена обикновено е да отидат за скрап. Всякакви видове микробуси пък биват разглобявани и продавани на части, защото търсенето на пазара е голямо. Марките „Форд” и „Ситроен” пък не представляват особен интерес за автокрадците. Задигнатите по-стари модели коли в повечето случаи биват разфасовани и продавани за части. 

По-новите и луксозни коли намират пазар извън границите на България, но тези кражби са все по-редки. Основно на прицел остават масови модели, с по-ниска цена и с възможност за продажба на части. Най-ефективно средство срещу автокражбите е наличието на GPS система. Вградена или допълнително поставена, тя дава значително предимство за откриване на задигнатата кола, пише Днес+.

От началото на 2014 г. до сега са регистрирани 111 кражби на леки автомобили. Статистиката показва увеличение на в сравнение с 2013 г., когато за същия период са били задигнати 70 коли. Според анализите, миналата зима е имало по-малко кражби, заради многохилядните протести във Варна. Тогава полицейското присъствие по улиците беше засилено, което е затруднило работата на автоджамбазите. 

За цялата 2013-та са откраднати 345 автомобила. Полицията е успяла да издири 107 от тях. От началото на тази година пък униформените са  открили 24 от откраднатите коли. Тук трябва да се отбележи, че има и кражби, чиято цел не е търговска. Както се казва – просто заради спорта. 

Такива коли често биват намирани на паркинги, в гористи местности или други места. Разбира се, почти винаги са ошушкани. 

Варна е вторият по големина град в България и тук крадците имат предимство. Изборът от автомобили е голям, както и местата за укриването им, заради което разкриването на кражбите е трудна задача. Една кола може да бъде открадната много бързо – запалването без ключ отнема най-много минутка на джамбазите. Всъщност те отделят повече време за наблюдение и проучването, отколкото за самата кражба.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама