Ето коя формула е поискал Стивън Хокинг да бъде изсечена на неговата надгробна плоча

16.03.2018 / 05:00 3

На 14 март почина известният астрофизик Стивън Хокинг. Той е искал на надгробната му плоча да бъде изсечена специална формула.

През 2002 година, на своята 60-годишнина доктор Хокинг каза, че иска на неговата надгробна плоча да бъде издълбана формулата на Бекенщайн-Хокинг. Това е формулата, описваща ентропията на черната дупка.

Тази формула е централният елемент от познанието ни за черните дупки във Вселената. Стивън Хокинг я е извел заедно със своя колега Яков Бекенщайн. Ето как изглежда:

В тази формула ентропията е обозначена с буквата S, а площта на повърхността на черната дупка – с А. Останалите символи са константи: k е константата на Болцман, cе скоростта на светлината, ħ е константата на Планк и G е гравитационната константа.

С тази формула Хокинг и Бекенщайн доказаха, че ентропията на черната дупка е пропорционална на нейния хоризонт на събитията. Това е важно, понеже ентропията на обикновеното тяло е пропорционална на неговия обем, а не на неговата площ.

Формулата на Бекенщайн-Хокинг решава противоречието в теорията на черните дупки със законите на термодинамиката. Но възникна нов парадокс, засягащ основите на квантовата механика. Физиците се питат: безследно ли изчезва информацията в черната дупка?/ kaldata.comЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
секс шоп еротика (преди 5 години)
Рейтинг: 559 | Одобрение: 59
14 март е рождения ден на Айнщайн. Кръговрата се завърта няма нищо случайно. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама