Ето защо някои мъже имат само дъщери

20.07.2019 / 02:44 3

Не е нова информация, че от гледна точка на биологията, мъжкият генетичен материал е отговорен за формирането на пола на нероденото дете, пише jenata.blitz.bg. 

Учените твърдят, че днес не всички гени са познати на човечеството и е невъзможно със 100% сигурност да се идентифицира предразположеността на човека, например, да има само синове или дъщери. Някои аспекти в тази посока са все още видими, съобщава Rambler.

Научно приспадане

Хромозомите са нишковидни молекули, които носят наследствена информация за външния вид на индивида, както и за неговите физически и умствени способности. Хромозомите се състоят от протеин и една ДНК молекула, която съдържа генетичните указания на тялото, предавани на живото същество от неговите родители.

Както е известно от уроците по генетика, половите хромозоми се наричат ​​X и Y, като X е женската, а Y е мъжката молекула. Благодарение на хормона тестостерон, мъжкият организъм синтезира сперматозоиди от двата вида - някои носят Х-хромозомата, други - само Y. Женските репродуктивни органи са в състояние да произвеждат само яйцата от Х-типа. момиче, а ако има Y - тогава ще се появи момче. Вътрешната генетика твърди, че продължителността на живота на Х сперматозоидите е по-дълга от тази на групата Y, но всичко е строго индивидуално.

Следователно на теория е възможно потенциалният баща да проведе спермографско изследване и да изчисли приблизителната разлика в живота на тези различни молекули. Освен това, в зависимост от тяхната жизнеспособност, мъжът прави сексуален контакт с жена на 2-4 или 5 дни преди освобождаването на зрялата й яйцеклетка във влагалището, т.е. до момента на овулацията. През това време е вероятно сперматозоидите на Y групата да умрат, но X-молекулите все още трябва да бъдат жизнеспособни, за да образуват нов живот.

По този начин, от научна гледна точка, е възможно да се разкрие моментът на генетичната предразположеност на бащата да зачене дъщеря. Провеждането на такова спермографско изследване далеч не е евтина процедура, въпреки че по различни причини в момента се провежда в много репродуктивни центрове.

Прогнози въз основа на родословието

Последните генетични изследвания и обработка на голямо количество статистически данни показват, че е възможно генетичната основа на бащата на децата да е решаваща за производството на потомство от определен пол. Учени от Университета в Абъристуит, Великобритания, проведоха задълбочени проучвания на двойки, очакващи раждане. Генетиците и генеалозите са анализирали медицинските данни на 927 английски семейства, както и техните родословни документи, при максимална възможност до 1600 година. Така статистиката включва повече от 500 000 души. Изследователите са установили, че се оказва, че раждането на момче най-вероятно ще се очаква при бъдещи бащи, които имат много братя.

По-вероятно е бащата на едно момиче да е човек, който има повече лели и сестри, отколкото чичовци и братя. Това означава, че генетичната предразположеност на потенциалния родител да зачене само момчета или няколко момичета съществува и може да се разкрие, ако проследим сексуалната приемственост на поколенията на всички членове на неговото семейство.

Освен това английските учени обръщат внимание на факта, че най-често момичетата се раждат в семейства, в които роднини от двете линии най-често имат кръв от първа или втора група. Мъже и жени с трета или четвърта кръвна група най-често имат синове или имат няколко внуци.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
45
11
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 188360 | Одобрение: 34110
Това, че не си в състояние да ми разбираш и осмисляш мненията, не ги прави необективни, г-жо комунист. Други неща ги прави, но не можеш да се сетиш какви.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
35
7
motoristka (преди 4 месеца)
Рейтинг: 70484 | Одобрение: 34324
Нексусе, абански умнико.... Виждам, че ''Петел'' е е динствената ти сцена за изява..., където да се самоудобряваш и да се самоизтъкваш и единственото, което те прави ''умен'' и ''успял''...., но само в собственото ти болно съзнание.... Продължавай да си пишеш точки, сам на себе си и минуси на другите...., та БЕЛКИМ мирясаш....., че от теб не можем да прочетем и едно обективно мнение.....  П.П. Ако това те прави щастив, ще ти кажа, че аз съм  по-щастлива - не влизам тук - имам си смислени занимания... Дерзай, безсмислени, малък човеко, лишен от обич и любов........ Чао, от мен за винаги, на всички в ''Петел''- а....
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
34
8
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 188360 | Одобрение: 34110
Да, хората навън правят откритията, а в тукашната изостанала територия не се правят елементарни тестове за дали има генетични болести, но пък винаги има пари за алкохол и бракми....
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама