Euronews: България - най-бедните работещи в ЕС

09.02.2019 / 07:56 7

 

focus-news.net

България наскоро увеличи минималната работна заплата до 286 евро на месец, но въпреки това най-бедните работещи в Европейския съюз са българите. Срещнахме се с Елена Марвакова. Тя, както и много други източноевропейски работници в текстилната промишленост, работи с все сили за минимално заплащане. Тя има стаж 33 години, но независимо от това жената заработва общо 340 евро, отбелязва Euronews.

Медията посочва, че Елена е член на КТ „Подкрепа“ и че този Профсъюз настоява за по-високо заплащане на труда. За българските работници, Европа също трябва да предприеме мерки. Те смятат, че на цялата територия на Съюза трябва да бъде въведена минимална заплата.

„Българските закони са създадени за хора? Или са създадени за роботи? Работим без почивка: с такива правила нашият работодател узакони своего рода система почти принудителен труд...“, цитира думите на Марвакова Euronews.

Работата за ниски заплати през целия живот води до много ниски пенсии. 80-годишната Атлаза Щерева се пенсионира практически бедна. Започва да работи на 15-годишна възраст, засажда дървета, работи като готвач. Наскоро се занимавала с производство на ципове за шивашката промишленост. Нейната пенсия е около 150 евро на месец. 50 от тях трябва да плаща за електричество и медицинска помощ, посочва медията.

„Имам около 100 евро за ежедневните си разходи на месец. Когато погледна витрините на магазина, виждам много стоки, които не мога да си позволя. За щастие, децата ми помагат. Аз съм бедна като църковна мишка. Благодаря на децата ми за това, че ми беше топло в къщата и не съм болна“, цитира думите на Щерева ТВ каналът.

Ниската заплата е основната причина, поради която българите напускат страната си – в Западна Европа им плащат по-добре. Но животът в две страни разделя семействата.

„Най-малко 20 милиона души трябва да бъдат изведени от рисковата зона на бедност и социално изключване до 2020 година. Това е официалната цел на Европейския съюз. Но ще бъде трудно да се постигне. Тук в България минималната заплата е само 286 евро на месец“, заяви журналистът от Euronews Ханс дер Брейли.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
6
n eXu s (преди 8 месеца)
Рейтинг: 189161 | Одобрение: 34911
Towa e лесно - срещу стотина лева регистрираш фирма, ставаш работодател и даваш по 1800 МРЗ. Действай, какво чакаш? Дай пример на другите!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
1
6
n eXu s (преди 8 месеца)
Рейтинг: 189161 | Одобрение: 34911
То не е само до събуждане, а до развиване на мозъка, квалификация и после яко качествено работене. С едно събуждане не стават нещата. Трябват няколко генерации с високо развити мозъци, за да заработи една силна икономика. А сега се бълват постоянно след 1990 нови и нови поколения с недоразвити мозъци и нищо неможещи.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
9
2
chirak (преди 8 месеца)
Рейтинг: 9438 | Одобрение: 3788
Чак сега ли разбраxа в Euronews.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама