Евгений Дайнов: Големият проблем на Борисов е, че повечето кметове са тежко корумпирани и тежко бандитизирани.

28.06.2019 / 15:32 4

Политологът Евгений Дайнов заяви, че Борисов е достигнал до логичния завършек на модела „власт“, който гради от доста години.

„Първо, беше целта му да преодолее разделението на мафията и той да я контролира чрез различни хора. Тръгнеш ли да събираш властта на едно място, неминуемо се оказваш в положението тя да е събрана в тебе. Да няма вече на кого да вярваш… Изведнъж се оказва, че ти си властта“, каза още гой пред БНР.

 

Всички наблюдатели очакваха, че партиите няма да гласуват изведнъж субсидии от 1 лев, защото партиите си дадоха сметка, че това не е добре за техния живот и просперитет, заяви политологът.

 

„Цирковете в последните 1-2 дни идват от другаде – ДПС бяха убедени, че ще получат нещо важно от ГЕРБ (което не е субсидията). Явно нещото не го получиха и затова започнаха да пишат отворени писма на ГЕРБ, да им се подиграват и да ги предизвикват… Аз подозирам, че това, което са помислили, че ще получат, е парче власт, някаква. Както направиха по времето на Орешарски. Де факто ДПС иззе крачка по крачка от Орешарски цялата власт в онова управление“.

 

Проф. Дайнов изказа предположение, че не е било допуснато подобно нещо и затова сега ДПС си отмъщават на ГЕРБ. И че ДПС най-вероятно са очаквали поне отчасти да заменят т.нар. „патриоти“ във властовата конфигурация, но не им се е получило.

По отношение на т.нар. „надцакване“ между партиите – коя ще предложи по-ниско

 

ДДС – за хляба, за лекарствата, за книгите, Дайнов коментира: „Аз мисля, че цялата работа отново тръгва от ДПС. Лично Пеевски, за когото се чудехме къде е години наред, го внесе. ДПС се опита да направи танц в две стъпки. Първа стъпка – да се заяви като социална партия, партия на бедните, с което да издърпа черджето от краката на БСП. И след това се опитаха на тази основа да се намърдат във властта по някакъв начин. Това беше стартът на опит за скок във властта на ДПС. Този скок очевидно е пречупен и затова те, от една страна, си отмъщават на ГЕРБ. От друга страна, Бойко Борисов затвори темата за ДДС-то“.

 

Политологът изтълкува думите на Борисов, че Цветанов не е в ГЕРБ и сравнението на бившата си дясна с ръка с Виденов и с Местан, така: „Тук важна е репликата на Местан. Тази реплика разшифровам така - Бойко Борисов съобщи, че Цветанов се е опитал да му отмъкне партията, срещу което изхвърча от всички постове. При Борисов не е задължително да има връзки с действителността…“.

 

„Борисов играе типично диктаторската сценка „Аз и мояТ народ“, общува се директно с народа, а това има и своите предизборни измерения“.

Според Дайнов големият проблем на Борисов е, че повечето кметове са тежко корумпирани и тежко бандитизирани. Всеки 10-и е удрян ей така за назидание - та може и повечето да не искат да се кандидатират.

БСП и поведението на Корнелия Нинова Дайнов коментира така: „Корнелия Нинова още отначало се опита да копира определени черти на поведение на Борисов, не забравяйте нейното преклонение пред Виктор Орбан, който не е спирал да прави такива популистки неща. Но Нинова няма този усет на Борисов. Още повече, в България има вече един Бойко Борисов“.

 

Политологът изтъкна, че Нинова след „умния печеливш ход с кандидатурата на Радев за президент прави единствено грешка след грешка – поредица от грешки. Нищо чудно и да няма пари, а избори сложно се правят без пари“.

 

Съдбата на „Обединени патриоти“, според Дайнов, е била очертана още на европейските избори. „ВМРО, като най-стара и опитна партия, изфинтира и обра националистическия вот. ВМРО се напомпа със самочувствие от евроизборите и не би отстъпила с лекота власт точно на ДПС.

 

Пиар специалистът Нидал Алгафари коментира в предаването „Хоризонт за вас“, че темата за намаляването на партийните субсидии не е зациклила, а точно обратното:

 

„Борисов и ГЕРБ вкараха всички партии в един спор, в който единствен печеливш е ГЕРБ, и остави другите партии да се дърлят за малкото кокалче. Ако БСП се договорят с другите партии за по-висока от 1 лева субсидия на глас, ГЕРБ печелят. Ако не се договорят, ГЕРБ пак печелят – те са във властта и винаги ще имат този финансов ресурс, с който да си помогнат на избори. С този ход Бойко Борисов остави другите да се гърчат“.

 

„Лупингите на ДПС си ги обяснявам по-скоро като поведение на малко дете. Дали 1 лев, или 0 лева – е едно и също. Всички знаем за „обръча от фирми“, които ще направят всичко тази партия да съществува“

 

„Държавната субсидия подпомагаше олигарсите досега да дават по-малко. Моето лично притеснение е, че нашите олигарси вече не са чак толкова богати, нито чак толкова дашни. И моите опасения са, че може да се наложи външно финансиране от държави, които биха искали да променят външната политика на България“.

 

„Обиколката на Нинова не е предизборна, а предконгресна. Избори не се печелят само с пари и това са го доказали много формации, които са тръгнали от нулата“, каза Нидал Алгафари.

 

„В БСП проблемът не е в парите, а в идентичността. БСП загубиха своята лява идентичност. БСП още не могат да обяснят плоския данък, нито влизането ни в НАТО. Те трябва първо се определят. След това да си намерят достатъчно добри оратори и говорители“, смята пиар експертът Нидал Алгафари.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
3
варна варна (преди 4 години)
Рейтинг: 555 | Одобрение: 90
За голямо съжаление ДПС винаги е била на власт . Без значение кои са били управляващи –герберасти или комунисти,мангалите винаги са били "на линия" !
9
15
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
Само Портних не е. Той просто не става за кмет. 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама