Евробарометър: Почти половината българи не разбират демокрацията, свободата на словото и поуките на историята

20.06.2022 / 09:05 7

Булфото

България неслучайно е най-изостаналата страна в ЕС и причините могат да се открият в допитванията до населението.

Липсата на ценностна ориентация води страната към безпътица и нестабилност.

От нападението на Русия срещу Украйна тази седмица се навършват четири месеца и въпреки безпрецедентното единодушие в ЕС за налагането на поредица от санкции и подпомагане на Украйна, включително с въоръжение, за почти половината от българите това не означава защита на европейските ценности. Няма по-слаб резултат за тази оценка сред 27-те страни членки, предаде Дневник.

Всъщност, оказва се, че българите значително по-малко от средния показател за съюза - понякога в пъти - свързват ЕС с определени ценности на демокрацията. Две трети или повече често казват, че такива има по цял свят. Това най-вероятно означава, че мнозина не смятат, че противопоставянето на Русия е защита на неща като мир, свобода на мнението, уважение към историята и поуките от нея и др.

Според YouGov близо половината българи вярват, че НАТО носи вина за войната - тук.

В България най-малко в ЕС (70%) смятат, че войната в Украйна е заплаха за сигурността на ЕС и най-малко (54%) подкрепят развиването на обща европейска политика в отбраната и сигурността. Почти половината не смятат, че за отбрана в ЕС трябва да се влагат повече средства.

За сметка на това, докато в Европа бушува най-голямата война от над 70 години, българите продължават да очакват от ЕС да им помага за справяне с икономическата ситуация, равностойни на европейските условия за работа и борба с безработицата.

Това показват данните от проучване Евробарометър, проведено между 19 април и 16 май сред повече от 26 500 души над 15-годишна възраст във всичките страни членки на Европейския съюз. То е дело на агенция Kantar Public по поръчка на Европейската комисия.

Продължение в https://www.dnevnik.bg/evropa/2022/06/20/4359805_pochti_polovinata_bulgari_ne_viarvat_che_es_zashtitava/За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
nadu6kata (преди 1 годинa)
Рейтинг: 302 | Одобрение: 67
Чичкото „Бик, който смъртно прободе човек, се осъжда на пожизнено изгнание от Атина извън пределите на Атика. Човек, който открадне чепка грозде, се осъжда на смърт.“ Закони на Драконт (Драконови закони) в Древна Гърция, записани в 621 г. пр.н.е. 🙂  Твърди се, че преводът на „демокрация“ от древногръцки означава „народовластие“. Всъщност това е поддържана от векове лъжа. Древната елинска култура - суверенната демокрация се заражда в Атика - суха камениста област, където плодородните земи принадлежат на привилегированата аристокрация - знатните, а неплодородните - на бедняците. Знатните ненавиждат и презират народа, наричат го „демос“ (демони, дяволи). Народът им отплаща с взаимност, наричайки ги „кратос“ (тлъсти плъхове). „Плъховете“ се охранват слепи и глухи за положението на народа, а „дяволите“ недоволни се бунтуват по улиците на полиса. Знатните законодателно въвеждат нова схема за изсмукване на пари от населението - кредитна кабала (дългово робство), разработена още в древния Вавилон. Тя позволява на аристократите да трупат приказни богатства, а довежда бедняците до пълна мизерия и продажбата им на пазарите на роби. Противопоставянето на демоса и кратоса достига своята пределна точка. Демосът въстава срещу дълговото робство. Изправени пред евентуална гибел на атинската държава противниците стигат до взаимен компромис - избора за върховен архонт на Солон - морски търговец и поет като помирител и посредник, който да проведе необходимите реформи. Така възниква понятието „народовластие“ като виртуален продукт на човечеството до наши дни. Представяйки демокрацията като власт на народа, кратосите на всички страни, обединени в защитата на своите привилегии, втълпяват на народа илюзията, че той е властта. „Не одобряваш тази власт, но ти си я избрал. Това е твоя вина.“ А народът се свива и се примирява. „Верно е. Ние сме глупавите.“ И забравя мъдрите думи на другаря Сталин: „Изборите правят не тези, които избират, а тези, които броят гласовете.“
Нападането на противника с обиди и етикети е известно като логическа грешка (argumentum ad hominem).... говори за (!!!) слабост, нисък интелект и липса на аргументи! 😉
1
4
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Дайте определение Що е това ДЕМОКРАЦИЯ Да спиш под моста на Сена Лоара метрото или да живееш в гето
Истината преди всичко
1
5
Джавелин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1292 | Одобрение: -1568
заза, откакто руский мир се превърна в четвъртия райх
„Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския“
3
1
SANDOKAN1963 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 8146 | Одобрение: 1116
[url=https://petel.bg/profile/fcc69157b29cc6e3b2dc0398ba13c930.html]motoristka [/url]благодарско   ....хахахха   точно  ми беше  криво  сабахлян  ,,,разсмя ме...
mobilis in mobili
5
3
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 77894 | Одобрение: 36434
За сметка на това циганите я разбират....Малкото Хасан пита баща си, що е то демокрация...Ами сине, когато белите ни плащат масрафа, а ние не работим. А това не ги ли дразни бе, тате? Това сине вече се нарича расизъм...!
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
6
2
zaza (преди 1 годинa)
Рейтинг: 11563 | Одобрение: 2933
Откога евроориентацията се приравни към русофобията? Това са пълни англосакс глупости! Вкараха клин между Европа и Русия и раздухват пожара на конфликта! А ние сме неориентирани, защото отказваме да подкрепим тази лудост:woot:
Изключете телевизорите! Пречат на мисленето!
6
1
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 44004 | Одобрение: 8689
Каква демокрация, какви 5 стотинки? По времето на комунизма ревахте, че не може да слушате свободна европа и какво ли не, ами сега по времето на фашизма, започват да забраняват всичко Руско!?!?!? Колко странно, колелото се върти и всичко се повтаря ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама