Европа се събужда от дългия сън за вечен мир: Войната е на хоризонта, САЩ вече не са световният жандарм, който я пази от 1945 година насам

07.11.2023 / 16:51 2

Пиксабей

Една след друга дигите на международния ред рухват и законът на най-силния, който идва на негово място, поражда хаос и анархия, кризи и насилие, на които западният свят не е свикнал.

Това пише в анализ за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер, предаде Нюз.бг.

На изток огромната  Русия се опитва да погълне своя  съсед, чиято независимост беше признала и дори беше станала гарант за сигурността му.

В Кавказ Азербайджан прогонва арменците от Нагорни Карабах чрез етническо прочистване.

В Близкия изток Хамас използва методи на ISIS (Ислямска държава в Ирак и Сирия), за да убива евреи, защото са евреи.

Във всички случаи цивилните са привилегированите жертви на жестоки атаки, изтезания, военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

И списъкът далеч не е изчерпателен.

Хизбулла, въоръженото крило на Иран, заплашва да регионализира израелско-палестинския конфликт и да въвлече Ливан във войната.

Израелската военна реакция, ако не е придружена от политическо решение, рискува да възпламени арабския свят.

В Тихия океан Китай казва, че ще използва всички средства, включително сила, за да срине демокрацията в Тайван и да върне острова обратно в лоното на комунистическата диктатура.

Да не говорим за Западните Балкани, особено Косово и Босна, където натрупаното напрежение заплашва да се изроди.

"Сблъсък на цивилизации"

През 2005 г., в една блестяща своя книга, философът Терез Делпеш вече обяви това "подивяване" на света. Няколко години по-рано, през 1996 г., американският политолог Самуел Хънтингтън обяви в книга, която тогава предизвика дебат, "сблъсъка на цивилизациите".

И двамата бяха прави преди всеки друг.

Цивилизационните конфликти изправят Израел и неговите западни съюзници срещу мюсюлманския свят, Украйна и нейните западни съюзници срещу империалистическа Русия, "глобалния Юг" срещу "глобалния Север", диктатури и автокрации срещу демокрации.

И навсякъде, където настъпва варварството, импулсите за господство и насилие се изразяват без задръжки и без прикриване, силовата политика разбива всички ценности, които държат западния свят от Втората световна война насам.

Изчезването на американския жандарм под кумулативния ефект на неговия азиатски център и желанието му да се оттегли от световните дела, както и паралелното утвърждаване със сила на нововъзникващите сили, които се втурват през глава в неизвестното и искат своя дял от властта, доведоха до деконструкцията на международната система и превърнаха света в джунгла.

Американската мощ, която доминираше света от 1945 г., често беше критикувана.

Допусна грешки като войната в Ирак през 2003 г. и претърпя неуспехи като военната намеса в Афганистан.

Освен това несъмнено е показала твърде малък интерес към страните от Юга, които смятат, че са били игнорирани от западния егоизъм и неговата практика на "двойни стандарти".

Но имаше правила и помагаше да се поддържа баланс в света, дори и да беше несъвършен. Студената война изправи два антагонистични блока един срещу друг, но при запазване на известна стабилност.

Завръщането на жълтите звезди

Днес силата замени международното право и нейното неограничено използване омаловажи злото в много части на света.

ООН е парализирана и маргинализирана.

ОССЕ, чиято мисия беше да подпомага сигурността и сътрудничеството в Европа, е в кома.

Навсякъде демокрациите са в упадък и ценностите, които Западът смяташе за универсални, вече не са универсални.

Институциите и правилата, които бяха въведени, за да се опитат да спрат екстремното насилие, се сринаха.

Всички предпазни колани и осигуряващи въжета станаха неработещи, включително международните договори за контрол на оръжията. А "подивяването" като "сблъсъка на цивилизациите" достига и до вътрешността на западните общества.

Във Вашингтон привържениците на Тръмп организираха нападението над Капитолия през 2021 г.

Във Франция учители са убити, защото преподават секуларизъм в училище.

В Лондон пропалестински демонстранти призовават за убиване на евреи.

В големите западни столици, въпреки, че смятахме, че тези времена са отминали завинаги, виждаме звездите на Давид да изскачат отново по стените на някои къщи.

Илюзиите за края на историята

Ако западният свят е обхванат от такова изумление пред лицето на това ускоряване на жестоките кризи, това е защото той беше отвикнал от положението на война.

След падането на СССР и комунизма Европа безрезервно прегърна илюзиите за края на историята и вечния мир на континента.

Тя погрешно вярваше, че демокрацията и пазарната икономика ще направят невъзможно връщането на войната и възпроизвеждането на големите кланета на 20-ти век.

Тя вярваше в добродетелния ефект на закона, пазара и демокрацията върху останалия свят.

Заключено в своята сигурност, западното семейство не видя нито войната в Украйна, нито тази в Израел.

То не разбра, че мирът, постигнат чрез закона, вече е отживелица и че оръжията отдавна са се върнали в неговия квартал. Днес то рискува да бъде въвлечено против волята си в тази верига от насилие, която Владимир Путин обяви на форума във Валдай през 2014 г., потвърждавайки, че конфликтите, включващи пряко или непряко великите сили, ще се умножат и че войната в Украйна няма да е последната .

В този подивял свят понастоящем авторитарните режими имат предимство пред демокрациите и техните отворени, а в европейския случай често обезоръжени общества.

Въпреки това, колкото и бурен да е светът и в процес на реорганизиране под въздействието на движенията на тектоничните плочи на геополитиката, колкото и отвратителни да са престъпленията, извършени от руснаците в Буча или от Хамас в израелските кибуци, те за щастие нямат нищо общо с жертвите на бедствията на 20-ти век: почти два милиона смъртни случая (20% от населението) от геноцида на червените кхмери в Камбоджа, 800 000 смъртни случая, предимно тутси, по време на геноцида в Руанда, 60 до 80 милиони смъртни случая по време на Втората световна война, 5 до 6 милиона евреи, убити по време на Холокоста, 30 до 40 милиона смъртни случая по време на "Големия скок" на Мао в Китай...За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kaka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Какво може да напише една френска журналистка от Le Figaro като се има на предвид, че шефовете и са едни от най-големите производители в света на военна техника и военни самолети.
2
0
skokos (преди 3 месеца)
Рейтинг: 7553 | Одобрение: 1378
Този анализатор тотално се е отдалечил от земята.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама