Европарламентът иска въвеждане на единно зарядно устройство

31.01.2020 / 01:40 1

БНТ

Европейският парламент прие резолюция за въвеждане на единно зарядно за всички видове електронни устройства в целия Европейски съюз. Целта е да се намали изхвърлянето на кабели и зарядни, и да се улесни животът на хората.

Европарламентът възложи на Комисията в следващите шест месеца да представи правилата за въвеждането на единно зарядно за различни видове устройства като телефони, таблети и фотоапарати, часовници и много други.

По този начин ЕС иска да попречи на електронните гиганти да диктуват стандарти. На последната сесия в Страсбург евродепутатите от различни парламентарни групи вече подкрепиха идеята.

Роза Тун - евродепутат от ЕНП: Много от нас повече от десет години се борят за намирането на решение на този на пръв поглед много елементарен проблем. Недопустимо е всяка година да произвеждат и същевременно изхвърлят такова огромно количеството кабели и зарядни устройства.

Европарламентът иска гаранции, че потребителите няма да продължават да бъдат задължени да купуват нови зарядни с всяко ново устройство.

От държавите-членки се очаква да увеличат количеството на събрани и рециклирани кабели и зарядни. През 2016 г. в Европа са генерирани над 12 милиона тона електронни отпадъци, което е средно по 16,5 килограма на човек.

Информирайте се само от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
gugutka (преди 1 месец)
Рейтинг: 48651 | Одобрение: 21786
Е няма такава простотия. Изхвърлянето на кабели се определя от броят устройства, а не видовете куплунзи.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама