Европейската комисия: ЕС не забранява кебапа

02.12.2017 / 08:19 1

Здравната комисия на Европейския парламент отхвърли предложение на Европейската комисия, което да позволи употребата на фосфорна киселина и фосфати в замразеното месо за гирос и дюнер-кебап.

Добавките са в момента позволени за употреба в свежото месо, но няма регулации как те да се добавят в замразено месо за дюнери. След серия от заглавия в печата за „края на кебапа и гироса“, ЕК и ЕП излязоха с официално заявление, пише New Europe., цитирани от Фокус. 

Сузане Мелиор, евродепутат от Германия, отхвърли слуховете, че дюнерът е под заплаха. „Нищо няма да се случи и няма заплашен кебап, следователно няма да има и застрашени работни места“, допълни тя. Прес-секретар на ЕК реагира на новините за използването на фосфатите и заяви, че „ЕС не забранява кебапа“.

„Нашата роля е да сме сигурни, че храната е безопасна“, добави той. Според него добавките „позволяват хомогенно замразяване, което предотвратява риска от небалансирана топлинна обработка и по този начин печеното месо, сервирано на потребителите ще бъде безопасно“, допълни той.

„Проектопредложението на ЕК получи силна подкрепа от страните членки, когато на срещата на Постоянната комисия от 25 септември 2017 г. 24 от тях гласуваха в негова полза“, заяви прес-секретарят, подчертавайки, че нито една държава в ЕС не е поставила под въпрос сигурността на предложената употреба на фосфати пред Комисията. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама