Европейският парламент гласува Държавната дума да бъде призната за нелегитимна

16.09.2021 / 14:14 0

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Pixabay

Европейският парламент на пленарната си сесия в четвъртък с мнозинство одобри доклад за отношенията с Русия, в който призовава държавите от ЕС да не признават Държавната дума за легитимна, ако тридневните избори на 17, 18 и 19 септември бъдат фалшифицирани, пише Finanz.ru.

За документа, изготвен от комисията по международни въпроси на ЕП за Европейската комисия и Европейския съвет, гласуваха 494 депутати със 103 гласа „против“ и 72 „въздържали се“.

„Руският режим заплашва мира и сигурността в Европа, продължаващите системни нарушения на правата на човека срещу своите граждани и агресивната външна политика, включително незаконното анексиране на Крим, кибератаките върху инфраструктурата на ЕС държави членки и нарушения на международното право “, документ, публикуван на уебсайта на ЕП.

Ситуацията в Русия, според авторите на доклада, "се влошава бързо", тъй като "президентът Владимир Путин засилва репресиите срещу демократичните сили, за да заглуши критиците и да ограничи свободата на мирни събрания".
Режимът на Путин е „застояла авторитарна клептокрация, водена от президент за цял живот, заобиколен от олигарси“, докато руската икономика зависи от износа на нефт и газ, „неконкурентоспособна“ и живее в условия на „масивна държавна корупция“, се казва в доклада .

Измененията в руската Конституция, които „нулират“ условията на Путин, според ЕП, бяха „приети незаконно“ и не само позволиха президента да бъде избран за шести мандат през 2024 г., но и „ограничиха правата на гражданите до справедлив процес “, тъй като те дадоха на президента правото да назначава съдии от Конституционния съд.

В тази връзка страните от ЕС трябва „да са готови да не признаят руския парламент и да обмислят възможността да поискат изключване на Русия от международни организации и парламентарни събрания, по -специално ПАСЕ, ако изборите в Русия бъдат признати за фалшифицирани, проведени в нарушение на демократичните принципи и международното право ", се казва в доклада.

Според ЕП вече е „просто невъзможно“ да се считат изборите за честни: властите „засилиха репресиите“ и „унищожиха политическата конкуренция“, повтаряйки сценария на беларуската диктатура от август 2020 г.
Европейският съюз трябва да „осъди всички опити на президента Путин да остане на власт след изтичането на правомощията на 7 май 2024 г.“ и да разработи подробна стратегия за намаляване на зависимостта от петрола от газ от Русия, се казва в документа. Частично този проблем се решава чрез „зелената сделка“, пишат евродепутатите: до 2030 г. вносът на петрол трябва да намалее със 78-79%, а на газ-с 58-67%.

И накрая, държавите -членки на ЕС трябва да „използват своето влияние и да призоват Русия да бъде изключена от системата SWIFT“, за да възпират руското ръководство от по -нататъшно агресивно поведение, както и да бъдат готови да откажат да купуват руски въглеводороди, ако Москва „продължи да заплашва“ европейските държави, предложени от авторите на доклада. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама