Европейският парламент включи в дневния си ред обсъждане на ареста на Бойко Борисов

12.09.2022 / 12:25 6

снимки: ЕП, Булфото 

Обсъждане на ареста на бившия министър-председател на България и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е включен в дневният ред на започващото днес заседание на евродепутатите в Страсбург. Това предеда БТА.

Точката е включена в дневния ред под заглавие "Незаконно задържане на лидера на опозицията в България". В съобщение на ЕП се уточнява, че разискването е "по актуален въпрос, по искане на политическа група, в присъствието на Европейската комисия и Съвета на ЕС". Допълва се, че според член 162 от правилника за дейноcтта на ЕП, всяка политическа група има право да предлага тема за разискване по актуален въпрос от основен интерес за политиката на ЕС. Представител на политическата група, която е предложила актуалния въпрос, ще направи въведение към разискването. Не се предвижда ЕП да приеме резолюция.

Също в сряда евродепутатите ще чуят речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС. Ще бъдат засегнати въпросите за подкрепата за Украйна, санкциите срещу Русия, мерките за осигуряване на енергийните доставки за ЕС и за ограничаване на зависимостта от руските изкопаеми горива, за цените на енергоносителите.

В същия ден е предвидено обсъждане на опасността от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите на ЕС. Унгария вече не може да бъде възприемана като пълноправна демокрация, според евродепутатите, се посочва в съобщение на ЕП. В проектодоклад, който съдържа преглед на събитията, настъпили след като ЕП задейства член 7 от договора за ЕС преди четири години, евродепутатите заявяват, че европейските ценности са постоянно застрашени в Унгария. В четвъртък се предвижда докладът да бъде подложен на гласуване и се очаква да бъде подкрепена оценката, че демокрацията и основните права в страната са се влошили допълнително след 2018 година. Очаква се ЕП да призове да бъдат спрени средствата за икономическо възстановяване за Унгария, докато Будапеща не изпълни препоръките и съдебните решения.

Утре ЕП ще обсъди хода на войната в Украйна и ще одобри бюджетна подкрепа. Очаква се решение дали да се приложи така наречената "неотложна процедура" за одобряване на заем от пет милиарда евро, част от помощта от девет милиарда евро, от които един милиард евро вече са изплатени.

Евродепутатите ще обсъдят също въпроса с покачването на цените на енергията. Прекъсването на руските газови доставки доведе до рязко покачване на цените на електроенергията и нестабилност на пазара, което накара ЕК и държавите в ЕС да обмислят нови политики, като например ограничаване на цените или отделяне на цените на газа и от тези на електроенергията.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 144746 | Одобрение: 7021
Маскарите се прикриват. Борисов е много корумпиран и мястото му е в ЗАТВОРА.
Всеки да си получи заслуженото !
2
2
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62424 | Одобрение: -28356
Българския съд се произнесе на 3 инстанции в полза на Бойко, С какво се друсаш не знам... Какъв Гешев кви 5лв УхиленУхиленУхилен Освен че разбираш от военно дело, явно си и добър юрист УхиленУхиленУхилен Сега ще стане ясно, какво са казали от ЕС, искам после да ти видя умните коментари УхиленУхиленУхилен
1
2
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 91419 | Одобрение: -9096
Те трябва да обсъдят, кой идиот го е пуснал от ареста и незабавно да го изпратят в затвора! Но докато каскета е на власт, няма шанс да го осъдят...Гняв
Марио Кроненберг
3
0
Янка Димовски (преди 1 годинa)
Рейтинг: 892 | Одобрение: 202
тоя тъпанар 12 години правеше всякакви престъпления ,а сега "опозиция" бил...Тарикат мъж не писка-той само го каза,,,ама е тъпанар и не помни !!!Дано следващото правителство го арестува както си трябва,а не само за 24 часа ....ще дойде о това време!Вярвам,че бойко наистина ще влезе в затвора,заедно с всички полу-идиоти около него!гешев и той!!!
13
5
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
КОРУМПЕТАТА от ЕП и ЕК защитават корумпираната си марионетка. ГЕРБ и Боко са пряко свързани с европейското задкулисие. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
4
2
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 156158 | Одобрение: 24603
е то се очакваше все пак ако тръгнат да разследват боико борисов покрай него ще изгорят и много европейски депутати. особено онези от енп които повече от 10 години му прикриват престъпленията. а за глупстите с унгария мога да кажа само какво друго да очакваме от един европедофилски саюз освен да защитава правата на педофилите.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама