Факелна стража пред Община Варна днес

07.11.2018 / 09:35 0

В чест на 133-ата годишнина от битката при Сливница през 1885 г. в защита на Съединението и 140 г. от създаването на Сухопътни войски, днес от 17:00 ч. пред Община Варна, ще има военен ритуал и факелна стража. В тържеството ще вземе и участие представителна рота на Национален военен университет “Васил Левски” гр. Велико Търново, която ще представи хватки с пушка “Манлихер” М95. Събитието е организирано съвместно с ВМС на Република България, Изпълнителна агенция “Военни клубове и военно-почивно дело”, Военно окръжие I-ва степен Варна, Община Варна, Варненска и Велокопреславска света митрополия, пише Нова Варна. 

През тази година се навършват и 140 години от създаването на Българската земска война. Във връзка с двете годишнини Военноморските сили, Националният военен университет „Васил Левски”, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” и Териториален отдел-Варна на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” организират провеждането на военен ритуал за полагане на венци и цветя, отслужване на заупокойна молитва и изпълнение на шоу-спектакъл от представителен блок от курсанти. Тържествената проява ще се състои на 7 ноември от 17.00 часа пред „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година”, който се намира до сградата на Община Варна.

Паметникът на приморците е осветен на 25 септември 1894 година. Мястото, където първоначално бил построен, е пред Катедралата. Реално това е било средата на кръстовището на бул.“Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Владислав“. Средствата за паметника били събрани основно от офицерите, служещи в приморски полк. Това е и причината днес да виждаме плочата на северната част на паметника, гласяща: „И те паднаха за защита на отечеството, за увековечение тяхната памет от другарите им приморци. 1894 година“.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама