Феноменалната Лиса Джерард във Варна: В България има сладост, винаги обичам да идвам тук (снимки)

12.06.2018 / 12:46 1

Световноизвестната певица Лиса Джерард излиза довечера за пръв път на концерт във Варна като гост на друга музикална легенда – хорът „Мистерията на българските гласове“. Проявата, подпомогната от общината, осъществява връзка между приключващия Международен театрален фестивал и предстоящия музикален фестивал „Варненско лято“.

„Винаги ми е приятно да идвам в България, защото в нея има сладост“, каза пред медиите Лиса Джерард. Тя допълни, че концертът, който предстои тази вечер в зала 1 на ФКЦ от една страна е голямо удоволствие, защото ще пее с „Мистерията на българските гласове“, но заедно с това е и предизвикателство, защото изисква сработване не само хора, но и със струнния оркестър, който ще участва в него. За албума „БууЧииМиш“ на прочутият български хор, в който Джерард участва като гост, тя коментира, че в него е търсен индивидуален подход към древната ни певческа традиция, без обаче последната да бъде променяна или изкуствено осъвременявана.

Композиторът Петър Дундаков, който е автор на музиката в новата продукция, също подчерта, че целта не била да се правят псевдосъвременни версии на български песни с електронен дискотечен ритъм, а напротив – да се запази неравноделната ритмика и всичко характерно за древната българска музика. Той каза също, че в сътрудничеството с Лиса Джерард, която не пее на определен език, а с думи, които сама измисля според звученето, звукът се е превърнал във водещ и основен елемент на новите песни.

Дора Христова, диригент на „Мистерията на българските гласове“, които все пак са основното име в съвместния концерт с Лиса Джерард, обясни нещо интересно по въпроса защо познатият по цял свят хор не е записвал нищо ново в продължение на повече от 20 години. „Отговорът е прост – целите в този период не бяха в посока на изкуството“, заяви тя. Според Христова, все пак хорът е успял да запази уникалната национална култура и сега, след идването на трето поколение творци, сред които е и композитора Петър Дундаков, „Мистерията на българските гласове“ може да поеме в друга посока без да жертва спецификата си.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама