Феноменалната Лиса Джерард във Варна: В България има сладост, винаги обичам да идвам тук (снимки)

12.06.2018 / 12:46 1

Световноизвестната певица Лиса Джерард излиза довечера за пръв път на концерт във Варна като гост на друга музикална легенда – хорът „Мистерията на българските гласове“. Проявата, подпомогната от общината, осъществява връзка между приключващия Международен театрален фестивал и предстоящия музикален фестивал „Варненско лято“.

„Винаги ми е приятно да идвам в България, защото в нея има сладост“, каза пред медиите Лиса Джерард. Тя допълни, че концертът, който предстои тази вечер в зала 1 на ФКЦ от една страна е голямо удоволствие, защото ще пее с „Мистерията на българските гласове“, но заедно с това е и предизвикателство, защото изисква сработване не само хора, но и със струнния оркестър, който ще участва в него. За албума „БууЧииМиш“ на прочутият български хор, в който Джерард участва като гост, тя коментира, че в него е търсен индивидуален подход към древната ни певческа традиция, без обаче последната да бъде променяна или изкуствено осъвременявана.

Композиторът Петър Дундаков, който е автор на музиката в новата продукция, също подчерта, че целта не била да се правят псевдосъвременни версии на български песни с електронен дискотечен ритъм, а напротив – да се запази неравноделната ритмика и всичко характерно за древната българска музика. Той каза също, че в сътрудничеството с Лиса Джерард, която не пее на определен език, а с думи, които сама измисля според звученето, звукът се е превърнал във водещ и основен елемент на новите песни.

Дора Христова, диригент на „Мистерията на българските гласове“, които все пак са основното име в съвместния концерт с Лиса Джерард, обясни нещо интересно по въпроса защо познатият по цял свят хор не е записвал нищо ново в продължение на повече от 20 години. „Отговорът е прост – целите в този период не бяха в посока на изкуството“, заяви тя. Според Христова, все пак хорът е успял да запази уникалната национална култура и сега, след идването на трето поколение творци, сред които е и композитора Петър Дундаков, „Мистерията на българските гласове“ може да поеме в друга посока без да жертва спецификата си.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
0
Теодор (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Безобразен, слаб и некадърен проект - това е "Буучиимиш". Не се лъжете да го купувате. Ниска профанизирана еклектика, пълно бездарие. И много евтини рекламни лъжи:1. Лъжите на Джерард- Абсолютно изкуствен опит за осъвременяване на традицията, безцветен и безплоден.2.Лъжите на Дундаков -Псевдосъвременна версия, дори по-лоша от кичозен дискотечен ритъм, с нищо незапазваща оригиналността на фолклора. 3. Лъжите на  "диригентката" Дора: Писали са 20 години българските композитори и то много, не са чакали да се появи този дето го имате за композитор и не разбира дори от елементарна хармония, той не е никакво поколение, камо ли трето.Хорът е унищожен, нищо не  е запазила махащата с ръце, нито звука, нито уникалността, а спецификата е отдавна пожертвана заради материалните интереси на Дора Христова и крадците около нея, тя  е узурпатор на марката "Мистерия" и на всичко, което други създадоха преди нея, тя само го съсипа.Но скоро всичко незаконно придобито ще се отнеме. Господ гледа!!!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама